Policie stíhá dva lidi, kteří na internetu vyzývali k násilí vůči politikům. Viní je z podpory terorismu

Z podpory a propagace terorismu obvinila policie dva lidi, kteří podle vyšetřovatelů vyzývali k násilí vůči ministrům a zákonodárcům. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje se policie zabývá každým případem zvlášť, dozorují je i různá státní zastupitelství.

Policie se domnívá, že se dva obvinění dopustili podpory a propagace terorismu v živě vysílaných videích na sociálních sítích. „Osoby měly podněcovat ke spáchání teroristického trestného činu v podobě výzev k násilným akcím směřovaných proti členům Vlády České republiky a obou komor Parlamentu České republiky,“ upřesnil mluvčí.

Podle Ibeheje se obvinění dlouhodobě veřejně prezentují jako odpůrci vládních opatření přijatých v souvislosti s šířením nemoci covid-19. Policie je stíhá na svobodě, ale kdyby je soudy uznaly vinnými, hrozilo by jim pět až patnáct let vězení.

Ačkoli policisté oznámili obvinění obou lidí zároveň, jsou to dva různé případy. Jeden dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, druhý žalobci z Olomouce.

Podpory a propagace terorismu se podle trestního zákoníku dopustí ten, kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu nebo tento trestný čin schvaluje. Vyšší trest pak pachateli hrozí v případě, kdy čin spáchá tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo veřejně přístupnou počítačovou sítí.