V lyžařském středisku v Jeseníkách se zasekla lanovka. Desítky lidí museli hasiči dostat dolů

Události: Hasiči evakuovali desítky lidí z porouchané lanovky na Šumpersku (zdroj: ČT24)

V lyžařském středisku Přemyslov v Jeseníkách se z technických důvodů zastavila sedačková lanovka. Uvázlo na ní na 130 lidí. Hasičům se už podařilo dostat všechny na zem. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové se jeden člověk lehce zranil.

Někteří lidé na lanovce čekali více než dvě a půl hodiny. Na místě zasahovali hasiči, policisté i horští záchranáři. Část obsazených sedaček spustili dolů technici, aby z nich bylo možné vystoupit, oznámil provozovatel areálu Jaroslav Podzimek.

Ostatní uvázlé snášeli hasiči pomocí lezecké techniky. Do akce se podle Balážové zapojili lezecké skupiny z Olomouckého i sousedního Moravskoslezského kraje. Silný vítr a sněžení bránily vzletu vrtulníku, který by byl za standardní situace do záchranných prací nasazen.

„Počasí nám zrovna nepřálo, hustě sněží, ve vyšších partiích je ostrý vítr. Lidé byli promrzlí a vzhledem k delší době, kterou strávili na sedačkách i vystrašení a s tělesnými potřebami,“ popsal zasahující člen horské služby Roman Fišnar.

Hasiči se podle Balážové snažili lidi zachráněné z lanovky zahřát. „Poskytovali jsme jim speciální fólie, probíhaly i další provozně-technické práce.“ Jeden člověk podle ní utrpěl lehké zranění. „Nepožadoval ale péči zdravotnické záchranné služby,“ doplnila mluvčí.

Závada lanovku zastavila zhruba o půl jedné odpoledne. „Stala se nějaká nemilá věc s brzdami a bohužel to nejsme schopni roztočit,“ řekl Podzimek. O pomoc podle mluvčího horské služby Radka Zemana požádal jeden z lidí přímo ze sedačky lanovky. Na dispečink v Jeseníku zavolal krátce před čtvrt na dvě.