Chybí osobní asistenti. Sociální služby proto omezují péči a zavádí pořadníky

Události: V sociálních službách chybí osobní asistenti (zdroj: ČT24)

Organizace poskytující asistenci lidem s postižením čelí nedostatku zaměstnanců. Kvůli pandemii covidu-19 a rostoucí poptávce je asistentů málo. Sociální služby proto zavádějí pořadníky, omezují servis a hledají nové zájemce. Shodují se, že obdobnou krizi ještě nezažily.

Asistenti pomáhají autistickým dětem, lidem s handicapem nebo seniorům žít v domácím prostředí. O terénní péči usiluje stále více lidí. Organizace potřebují navýšit kapacitu, jenže zaměstnanci podle ředitele sociální služby Asistence Erika Čipery chybí.

Konkrétně v Praze jsou na tuto pomoc pořadníky. Společnosti hledají až stovku nových asistentů. „Musí se přemýšlet, co jde vyškrtnout, co ne. Lidi to tlačí do ústavů,“ vysvětluje Čipera.

Většina managementu se podle Čipery zapojila do terénní práce, aby bylo možné pokrýt poptávku. „Je to nouzové řešení. Teď oslovujeme asistenty, zvyšujeme platy,“ popisuje současné fungování sociální služby.

„Podepsala se na tom covidová situace, která zvýšila nemocnost asistentů. My bychom potřebovali asi nejvíce v Plzeňském a Středočeském kraji,“ bilancuje koordinátor agentury osobní asistence Hewer Matěj Cháb.

Poskytovatelé této služby proto doporučují, aby se teď lidé více zajímali o své okolí a ohroženým skupinám nabídli pomoc.

Díky asistenci mohou hendikepovaní pracovat

„Pro mě je důležité, aby to vždy mělo nějaký přesah, že to není jen pomoc,“ vysvětluje asistent Štěpán Freiberg, který se aktuálně musí při práci oblékat do ochranných pomůcek. Jeho klient, který pomoc potřebuje, se totiž nakazil koronavirem.

„Vstát, na záchod, obléct, najíst, vše co potřebuje,“ popisuje svoji práci Freiberg. Klientovi asistuje většinou celé dny už desátým rokem, aby mohl navzdory handicapu pracovat.

Petra Rašmí Hynková asistenci využívá už dvacet let. Díky ní se osamostatnila a studovala divadelní vědu a teologii. V současnosti ji vypomáhá nový asistent.

„Já ho potřebuji třikrát denně. Potřebuji vstát, obléknout se, připravit se na den, třeba když jdu do práce. Pak mám i večerního asistenta, protože jako každý si musím někdy lehnout,“ vysvětluje Hynková.