Elektronický recept upozorní lékaře na vakcinace pacienta, lidem připomene termín přeočkování

Stát zpřístupní lékařům záznamy o všech nových očkováních jejich pacientů. Od ledna je budou moci zobrazit v systému elektronických receptů. Ministerstvo zdravotnictví počítá i s dalšími úpravami systému. Bude možné v něm evidovat i recepty na opiátové léky, takzvané recepty s modrým pruhem. Od března se budou elektronicky předepisovat i zdravotnické prostředky.

Lékaři budou mít od ledna povinnost každé nové očkování do systému zapsat, zpětně to ale nepůjde. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové je vakcinace zpětně obtížně ověřitelná, i když pacienti mají papírové očkovací průkazy. 

Pacientům bude pomocí SMS systém připomínat i termín nadcházejícího přeočkování. Zobrazit svá očkování si lidé mohou přes web e-preskripce nebo ve státním Portálu občana. Rodiče si tam mohou přidat i očkování svých dětí. O papírový výpis všech očkování nebo potvrzení o jedné vakcinaci bude možné požádat v lékárně, u lékaře nebo na CzechPointu. Pro potvrzení o očkování proti covidu-19 se nic nemění, bude ho možná dál zobrazit i v mobilní aplikaci Tečka nebo potvrzení získat na webu.

„Vnímáme jako velkou výhodu, že nově narozené děti budou mít záznamy o všech provedených očkování elektronicky na jednom místě už od začátku svého života,“ uvedla místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Jana Kulhánková. Lékař tak podle ní bude moci i zkontrolovat, jestli dítě například dostalo vakcínu proti tetanu, v případě, kdy by mu po úrazu nákaza hrozila.

Nesouhlas s nahlížením do všech dat lékového záznamu může pacient vydat obecně, nebo konkrétním lékařům či lékárníkům. „Pokud má pacient nastaven generální nesouhlas s nahlížením do svého lékového záznamu, automaticky se mu nesouhlas promítne i do eOčkování,“ dodala Storová.

Elektronicky se bude předepisovat i konopí

Od ledna budou moci lékaři elektronicky předepsat také opiátové léky či léčivé konopí. Návykové látky dosud bylo nutné předepisovat na několikadílném papírovém formuláři, takzvaném receptu s modrým pruhem. Nově to nebude možné jinak než elektronicky.

Podobně jako může lékař nyní zaslat pacientovi elektronický recept na léky na jeho e-mailovou adresu nebo mobilní telefon, případně umožnit jeho vyzvednutí pomocí občanského průkazu, bude moci od března postupovat i se zdravotnickými prostředky. Využívání ale nebude povinné a vydané papírové poukazy se nebudou muset zpětně digitalizovat jako předpisy na léky. SÚKL očekává, že ročně bude takových poukazů kolem šesti milionů.