Dálnice D11 v Horních Počernicích bude nejspíš uzavřená až do pondělního rána

Komplikace při demolici mostu přes dálnici D11 v pražských Horních Počernicích odkládá zprovoznění komunikace avizované na nedělních 18:00. Stavbaři nejprve v konstrukci našli kabel, který nebyl evidován v dokumentaci a který byl pod proudem. V neděli odpoledne zase práci ztížilo velké množství výztuže, které také nebylo v dokumentaci. Kvůli kolonám navíc Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavírku v průběhu odpoledne posunulo dále od Prahy, řidiči by tak měli využít paralelní trasy jako například dálnici D10. I na objízdných trasách se ale v neděli večer tvoří kolony. Uzavírka, která začala v sobotu v podvečer, měla skončit původně v neděli v devět hodin.

Kdy se dálnice otevře, zatím není jasné, mohlo by to být ale v pondělí ráno. „Práce musely být přerušeny z důvodu bezpečnosti, čekali jsme na techniky, kteří byli schopni dohledat, do jaké rozvodné sítě kabel jde, a odpojit ho. K výpadku elektrického proudu v okolí nedošlo, zřejmě se jednalo o doplňkovou smyčku,“ sdělila ČT mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Prioritou je prý zprovoznit směr do Prahy, nejpozději před ranní dopravní špičkou.

Práce na demolici mostu, který převádí Božanovskou ulici přes dálnici, se kvůli nálezu kabelu zastavily na několik hodin, rozjely se znovu v noci ze soboty na neděli.

Doprava z dálnice D11 ve směru do Prahy je svedena na 25. kilometru u Sadské, kamiony musí sjíždět ještě dříve, a to na 39. kilometru. Před uzavírkou na 25. kilometru se tvoří až několik kilometrů dlouhé kolony, které se ale pohybují a řidiči se zde příliš nezdrží. Délka kolony je velmi proměnlivá, během 15 minut se například z tří kilometrů zkrátila na pouhý jeden.

Kolony se tvoří i na samotných objízdných trasách. Například tříkilometrová kolona byla večer před světelnou křižovatkou v Úvalech nedaleko Prahy, ve směru na Prahu stála auta již u křižovatky se silnicí směrem do obce Přišimasy a Tuklaty. Velmi silný provoz je také na silnici vedoucí ze Sadské přes Starý Vestec a Nehvizdy, zde se kolony tvoří především před kruhovým objezdem u Mochova, problém byl přes den také na světelné křižovatce u Jiren, večer zde ale již byla situace klidná, semafory na křižovatce jsou vypnuté. Silný provoz je ale patrný i na okolních silnicích. Kolony jsou také v pražských Běchovicích.

Nový most se začne stavět příští rok

Diagnostika letos prokázala, že stav mostu se zhoršuje, zatékalo do něj. V konstrukci se rozpadal beton a padal na dálnici. Před demolicí mostu byl provoz na dálnici omezen na dva jízdní pruhy v každém směru, důvodem byly přípravné práce. Příští rok začne stavba nového, řidiči musí jezdit po objízdné trase.

Provoz v Božanovské ulici bude přerušen až do dokončení nového mostu. Objízdná trasa pro osobní auta vede ulicemi Ve Žlíbku a Náchodská a pro nákladní je svedena z ulice Ve Žlíbku do Mladých Běchovic a dále po Českobrodské na Pražský okruh. Omezení se dotklo i autobusových linek 222, 224 a 221.