Ministerstvo vyjednalo další peníze na kotlíkové dotace. Systém se nově zaměří na rodiny s nižšími příjmy

Brífink ministra životního prostředí Brabce ke kotlíkovým dotacím (zdroj: ČT24)

O kotlíkové dotace lidé mohou požádat do počátku září 2022, kdy začne platit zákaz využívání starých kotlů. Ministerstvo životního prostředí na ně vyjednalo další peníze, mají pokrýt výměnu nejméně dalších 150 tisíc kotlů. Systém se nově zaměří na domácnosti s nižšími příjmy, které mohou získat dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle ve výši 95 procent způsobilých výdajů. Možnost výměny kotle ale stále mají i další domácnosti. Ty dostanou příspěvek maximálně 50 procent. Nové parametry programu představili zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) a dalších organizací.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se podařilo přesvědčit Evropskou komisi, že by mělo být zhruba 5,5 miliardy korun investováno na kotlíkové dotace pro domácnosti s nižšími příjmy. Dalších 8,5 miliardy půjde do programu Nová zelená úsporám, kde o nižší dotaci mohou požádat lidé s běžnými a vyššími příjmy. Domácnosti s nízkými a podprůměrnými příjmy pak žádost vyřídí na krajských úřadech, které měly tuto agendu na starosti dosud.

Podle resortu by měly peníze pokrýt výměnu nejméně 150 tisíc nevyhovujících kotlů. Je možné, že se vyčleněná suma ještě navýší. Dosud dotace pokrývala maximálně 75 až 80 procent nákladů, podle typu zařízení, a žadatelé mohli získat nejvýše 120 tisíc korun.

Resort také oznámil, že každý, kdo nestihne výměnu kotle včas, ale alespoň požádá o dotaci na výměnu do 1. září 2022, nebude v případě kontroly z úřadů sankciován. Brabec ve čtvrtek uvedl, že v Česku může být stále v provozu až 300 tisíc neekologických kotlů.

Domácnosti s nižšími příjmy nadefinovalo ministerstvo životního prostředí na základě modelu Agentury pro sociální začleňování. Domácnost, kde jeden člen vydělal loni maximálně 170 900 korun čistého příjmu, bude mít možnost požádat o nejvyšší možnou dotaci. Výdělky dětí se považují vždy za nulové a nesledují se, za každé dítě se však zvyšuje příjem celé domácnosti o stanovený maximální strop 170 900 korun. Domácnosti složené čistě z důchodců pobírajících starobní nebo invalidní důchod třetího stupně mají na tuto dotaci automaticky nárok, pokud splní další podmínky stanovené programem.

Předmětem podpory je výměna kotlů na uhlí a na dřevo, které jsou v první a druhé emisní třídě na pevná paliva s ručním přikládáním, za kotle na biomasu, automatický kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel anebo tepelné čerpadlo. Kombinovaný kotel na uhlí a biomasu už není podporován. Dosud byly v kotlíkových dotacích od roku 2015 vyhlášeny tři výzvy, v nichž by se podle Brabce mělo vyměnit 105 tisíc kotlů.