Nemocnicím leží ve skladech léky na covid. Jako pojistka proti zhoršení epidemie

Experimentálních léků jako remdesivir, bamlanivimab či přípravek od firmy Regeneron je ve zdravotnických zařízeních dostatek, shodují se zástupci nemocnic oslovených ČT. Léky na léčbu koronaviru si chtějí ponechat pro případnou podzimní koronavirovou vlnu. Nové dodávky neplánují.

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici podávali lékaři pacientům s koronavirem až pět různých preparátů. „Použili jsme 56 balení léku Regeneron pro čtrnáct pacientů, skladem máme ještě 744 balení pro 186 pacientů. Zatím ho objednávat nebudeme, máme ho víc než dost,“ vypočítává Martina Voráčková z marketingového oddělení nemocnice.

Stejná je situace u bamlanivimabu a ivermektinu, naopak remdesivir zařízení časem možná nakoupí. Momentálně má k dispozici dvaasedmdesát balení, zatím použilo přes šestnáct set balení.

Remdesivir nejvíc podávali i ve Fakultní nemocnici Olomouc, z téměř patnácti set balení jim zbývá asi jen pět procent. „V tuto chvíli však další dodávky neplánujeme,“ říká mluvčí olomoucké nemocnice Adam Fritscher. Bamlanimivabu má nemocnice zhruba polovinu z objednaného množství.

Největší zásobu bamlanivimabu mají v pražské Thomayerově nemocnici. Ta ho totiž spravovala pro celou republiku. Celkem poslala do ostatních zdravotnických zařízení přes sedmnáct set balení. „V naší nemocnici jsme spotřebovali 155 balení, na skladě jich máme 1070,“ doplňuje mluvčí Petr Sulek s tím, že další neplánují objednat.

Léky použijeme při případné podzimní vlně, hlásí nemocnice

To v brněnské Fakultní nemocnici ještě očekávají dodávku asi dvou tisíc dávek léku od firmy Regeneron, který na konci února objednal stát. Nemocnice ho pro ostatní zařízení spravuje společně s pražským Motolem. „Podali jsme ho přes sto pacientům a další tisícovku rozprodali dalším nemocnicím. Na skladě nám zbývá asi 2900 dávek,“ popisuje mluvčí Veronika Plachá s tím, že léky mají hodnotu milionů korun.

„Pojišťovna nám na to půjčila 140 milionů korun, ale na konci roku to musíme splatit. Samozřejmě nás to bude brzdit v jiných investicích nebo budeme muset sáhnout do rezerv,“ dodává.

Léky si brněnští lékaři chtějí ponechat pro případné zhoršení epidemie. Stejný přístup volí v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, která plánuje infuzní místa pro podávání látek provozovat i po prázdninách. „V současnosti je počet nově nakažených velmi nízký, ale tato léčiva budeme používat v případě podzimní vlny covidu-19,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Jana Mrákotová.

Použití některých léků u lidí s koronavirem umožnilo za omezených podmínek ministerstvo zdravotnictví. Preparáty jako bamlanivimab a Regeneron mohou lékaři podat lidem z rizikových skupin v prvních dnech nemoci, obsahují totiž takzvané monoklonální protilátky. Ty zabraňují množení viru v buňkách, čímž předcházejí rozvinutí vážného stavu nemoci, který by si vyžádal hospitalizaci. I remdesivir se musí podat co nejdříve po objevení klinických příznaků onemocnění, tedy v době, kdy se koronavirus aktivně množí.

Ivermektin, původně lék proti parazitům, podávaly oslovené nemocnice méně. „Podali jsme ho v jednotkách případů a léčebný efekt byl sporný,“ uvádí mluvčí Oblastní nemocnice v Kladně Hana Plačková. „Neupřednostňovali jsme jej,“ doplňuje Zdeněk Dvořák ze zlínské nemocnice. Naopak brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny si jeho účinky pochvaluje a chce je potvrdit i v klinické studii.