Důchody vzrostou o 300 korun nad zákonnou valorizaci, dohodla se koalice. Stát to přijde na 10 miliard ročně

Penzisté budou příští rok dostávat 300 korun nad rámec zákonné valorizace. Ta činí v průměru 458 korun. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se na tom shodla koaliční rada. Je to vyšší ze dvou variant navýšení, z nichž koalice vybírala. Maláčové úřad vypočítal, že dohodnutý růst penzí bude v příštích třech letech stát stát dodatečných 32,6 miliardy korun.

Že důchody vzrostou více, než předpokládá automatická valorizace, vyplývalo z důchodové novely, kterou již vláda připravuje. V dosavadním návrhu byly dvě varianty – buď nárůst o 200, nebo 300 korun nad zákonnou valorizaci. Konečnou verzi – tedy 300 korun měsíčně navíc pro každého penzistu – by mohla vláda podle Maláčové schválit v pátek.

V příštím roce takové navýšení důchodů zatíží státní rozpočet o 10,6 miliardy korun, v dalších letech poněkud vyšší částky, celkově tedy v následujícím tříletém období 32,6 miliardy. „Tu částku budu muset uspořit na výdajové straně,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ona i Maláčová se shodly, že i když byla debata o výši valorizace důchodů dlouhá, byla konstruktivní a obě jsou s výsledkem spokojené.

Růst penzí o zákonnou valorizaci plus 300 korun by ale měl být vše. Kabinet podle Schillerové tentokrát neuvažuje o jednorázovém příspěvku po vzoru loňského covidového bonusu 5000 korun. „To mělo jasné ekonomické důvody, tentokrát toto ve hře není,“ řekla. Rozhodnutí načasované před loňské krajské volby označovala opozice za uplácení voličů.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Letošní navýšení o dodatečných 300 korun půjde podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí do zásluhové části důchodu. Každý další rok tak při valorizaci dál o určité procento poroste.

Loni skončil systém důchodového pojištění v minusu o 40,6 miliardy a letos je vývoj obdobný. Na konci dubna jeho schodek činil 10,7 miliardy. Na penze se za první čtyři měsíce vybralo 170,1 miliardy korun, vyplatilo se 180,8 miliardy.

Český systém penzí je silně závislý na ekonomickém cyklu. V době krizí se dostává do výrazných propadů, v čase konjunktury do mírnějších přebytků. Od roku 2010 byl v plusu jen ve dvou letech. Celkem od té doby do konce loňska výdaje na důchody překročily příjmy o 310,9 miliardy. Národní rozpočtová rada i další ekonomové opakovaně uvádějí, že by se penze měly zvedat jen podle zákonných pravidel, aby se problémy neprohlubovaly.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) prosadila vyšší růst důchodů, než nařizuje zákon, i v předchozích letech. V lednu 2019 se průměrný starobní důchod zvýšil podle zákona o 600 korun a k tomu ještě o 300 korun. Loni se v lednu podle zákona přidalo v průměru 749 korun a k tomu navíc 151 korun. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci prvního čtvrtletí celkem 2,86 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Průměrná starobní penze dosáhla 15 351 korun.