Firma, která patří Agrofertu, žaluje Evropskou komisi. Chce se tak dostat k dotacím, píše iRozhlas

Společnost Primagra ze skupiny Agrofert podala k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Evropskou komisi, upozornil iRozhlas.cz. Agrofert se tak chce domoci evropských dotací, k nimž nemá přístup poté, co unijní audit konstatoval, že je ve vztahu k Agrofertu ve střetu zájmů premiér Andrej Babiš (ANO). Ten po účinnosti novely zákona o střetu zájmů vložil Agrofert a další své firmy do svěřenských fondů.

Žalobu na Evropskou komisi podala Primagra počátkem února, což rozhlasu potvrdili mluvčí unijního soudu Balász Lehóczki i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Tvrdí, že Komise porušila její práva, protože firma „neměla nikdy v průběhu vyšetřování (…) možnost využít svého práva být vyslechnuta“.

Zároveň se společnost z holdingu Agrofert domnívá, že se audit vůbec neměl zabývat konkrétními projekty, na které EU poskytla peníze, nýbrž jen posoudit řídicí a kontrolní systémy členských států. Podobně jako premiér Andrej Babiš se Primagora podle žaloby domnívá, že Komise prostřednictvím auditu vlastně vykládá a uplatňuje právní řád členské země. Zatím je řízení v písemné fázi, soud tedy teprve rozhodne, zda je žaloba vůbec přípustná.

Závěrečnou zprávu auditu zveřejnila Evropská komise koncem dubna. Český premiér podle ní ovládá svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem. Komise proto prohlásila vztah politika k Agrofertu za střet zájmů, kvůli kterému nemá holding nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU, a to od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný. Premiér i další zástupci vlády opakovaně uvedli, že ve věci proti sobě stojí dva právní názory, mezi kterými by měl rozhodnout nezávislý soud. Také Agrofert od začátku jakékoli pochybení odmítá a upozorňuje na to, že úřady s ním ohledně kontroly nekomunikovaly.