V sobotu opět ubylo nakažených, stouplo však reprodukční číslo. Očkovaných přibylo nejvíce za nepracovní den

Pozitivně vyhodnotily laboratoře v sobotu 596 testů na covid-19. Druhou sobotu v řadě klesl počet nových případů pod tisíc, ve srovnání s minulou sobotou jich bylo zhruba o sto méně. V nemocnicích je stále 1341 pacientů, kteří se koronavirovou infekcí nakazili, v těžkém stavu leží 270 z nich. Oproti předchozímu dnu stouplo reprodukční číslo, zvýšilo se z 0,73 na 0,76. Vakcínu dostalo přes 31 tisíc lidí – dosud nejvíce ve volném dni. Celkem má alespoň načaté očkování již více než tři miliony lidí.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Za neděli, kdy jsou počty pozitivních testů vždy nejnižší z celého týdne, klesají počty nových případů již od první poloviny dubna, ale v sobotu klesl denní přírůstek pod tisíc až 8. května. O týden později se to opakovalo s 596 novými případy – což bylo za sobotu nejméně od 5. září. V pracovní dny zatím zůstávají přírůstky více než tisícové.

Ve srovnání s předchozí sobotou byl denní přírůstek asi o šestinu menší. Byl to sice další pokles, ale ve srovnání s předchozími dny, kdy mezitýdenně klesaly počty nových případů často o třetinu nebo i více, mírnější. Reprodukční číslo, které míru poklesu počtu nakažených reflektuje, tak poněkud stouplo, stále však zůstává hluboko pod jedničkou na hodnotě 0,76.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel se za uplynulý týden nakazilo 73 lidí. Oproti předchozímu dnu klesla tato hodnota, z níž vychází vláda při schvalování rozvolňovacích balíčků, pouze minimálně ze 74. Nad tímto celorepublikovým průměrem jsou všechny kraje, které celé leží na Moravě nebo ve Slezsku, navíc i Kraj Vysočina a Jihočeský kraj. V Moravskoslezském a Zlínském kraji je stále přes sto nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Z okresů je na tom nejhůře Opavsko se 161 případy na sto tisíc obyvatel za týden a Českokrumlovsko se 151 infikovanými na sto tisíc obyvatel v témže období. 

O víkendu vždy kromě růstu počtu nakažených zpomaluje i očkování. V uplynulém pracovním týdnu se zdravotníkům dařilo každý den podat více než 75 tisíc dávek vakcíny a kromě pondělí jich dokonce vždy bylo přes 80 tisíc. V sobotu se však tento počet snížil na 31 405 – což je na druhé straně stále nejvíce ve volném dni. Díky tomu se podařilo dostat počet lidí, kteří zatím dostali alespoň jednu dávku, nad tři miliony. Druhou dávku obdrželo přes milion lidí, jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson přes 22 tisíc dalších.

V neděli končí doba bez kultury a restauračních zahrádek

Neděle je posledním dnem, kdy v Česku nelze zajít do restaurace, kdy musí být zavřené posilovny a fitness centra a také kdy nelze pořádat kulturní akce. Ty budou zprvu možné pouze venku a s negativním testem, stejně jako posezení v restauraci. Vedle toho budou opět povoleny návštěvy pacientů v nemocnicích a více lidí než dosud bude moci do zoologických zahrad.

V pondělí také skončí rotační výuka na prvním stupni základních škol, a to v celé republice. Na druhém stupni ještě vláda rozlišuje mezi kraji, kde je větší množství nakažených. V nich žáci zatím zůstanou na rotační výuce, úplně plné budou od pondělí základní školy v sedmi regionech, kde je epidemická situace lepší. Ve zbylých krajích potrvá rotační výuka ještě týden, potom skončí, pokud to vývoj epidemie dovolí. Od 24. května by měla začít běžná výuka i na středních školách.

Otevřete i umělecké vzdělávání, žádá Šporcl

Houslový virtuos Pavel Šporcl vyzval, aby kromě základních škol skončila omezení i v základních uměleckých školách. Ministra školství Roberta Plagu (za ANO) vyzval, aby se o jejich zmírnění zasadil. Kritizoval především zákaz hromadného zpěvu.

Za zvlášť velký problém Šporcl považuje, že zákaz zpěvu stále platí i v základních školách s rozšířenou hudební výchovou. Například pěvecké sbory nemohou zkoušet i kvůli omezení počtu žáků. Nemohou se konat ani hodiny tance, sborového zpěvu, komorní hry ani výtvarné výchovy nebo dramatického oboru.

Stále platí – a v pondělí se to nezmění – že v uměleckém vzdělávání se může konat výuka ve formátu jednoho žáka a jednoho učitele, skupiny mohou být v ZUŠ maximálně tříčlenné. Venku se sice může vzdělávat až 30 dětí, ale za podmínky, že je jedno dítě na 15 metrů čtverečních. „V těchto podmínkách opravdu společně nic nenacvičíte a nezazpíváte si,“ poznamenal Šporcl.

Znemožnění hromadné výuky podle něj vede k tomu, že se děti ze ZUŠ odhlašují, a školám se tak snižuje příjem školného. Doplnil, že ZUŠ navíc musí samy hradit testování svých zaměstnanců na covid-19.

Ministerstvo školství si je podle své mluvčí Anety Lednové vědomo komplikací, se kterými se umělecké vzdělávání nyní potýká. Úřad proto podle ní už jednal s ministerstvem zdravotnictví o tom, aby ZUŠ mohly fungovat bez omezení od 24. května. „Usilujeme také o nastavení pravidel ze strany hlavní hygieničky tak, aby se mohly konat i další akce, jako jsou absolventské koncerty a představení,“ řekla.