Státní zástupce potvrdil prodloužení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Mělo by skončit v květnu

Státní zástupce Jaroslav Šaroch akceptoval prodloužení lhůty pro vyšetřování kauzy kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Policisté tedy mají čas na vyšetřování do 15. května, sdělil České televizi mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Lhůta podle něj nemusí být konečná, v odůvodněném případě může být znovu prodloužena. V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

„V dotazované věci nebyl vydán pokyn státního zástupce s jinou lhůtou pro skončení vyšetřování, lze tedy předpokládat, že vyšetřování bude trvat do vámi uvedeného data,“ uvedl Cimbala.

Lhůtu pro vyšetřování prodlužuje policie v souvislosti s tím, jak rychle vyšetřování postupuje. Prodloužení lhůty předkládá dozorovému státnímu zástupci. Ten musí situaci prověřit a požadovanou lhůtu buď akceptuje, nebo uloží jinou. Lhůta byla naposledy stanovena do konce února, policie ji již předtím několikrát prodloužila.

Už dříve Cimbala uvedl, že se policie mimo jiné obrací s žádostí o právní pomoc do zahraničí. V tom případě nelze ovlivnit, jak dlouho to potrvá.

Babiše policie znovu stíhá od prosince 2019

Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Na tu by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Původně policisté obvinili více lidí včetně Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch v květnu 2018. Předloni zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie navrhovala podání obžaloby. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman čtvrtého prosince 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Mayerové, podle něj bylo řízení v jejich případě zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Podle serveru Seznam Zprávy je nutné pro skončení vyšetřování dokončit analýzu vztahů koncernu Agrofert. Má zjistit, zda v době získání evropské dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu.

Premiér Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.