Armáda spásy otevírá virtuální NEhospodu. Peníze za nevypité pivo pomůžou těm, kteří bojují se závislostí

Armáda spásy otevírá první virtuální NEhospodu (zdroj: ČT1)

V době takzvaného suchého února otevírá Armády spásy v Havířově historicky první virtuální „NEhospodu“. Lidé si v ní můžou koupit virtuální pivo a další alkohol. Peníze, které za každé nevypité pivo v hospodě U Suchánků zaplatí, pomůžou lidem, kteří bojují se závislostí na alkoholu. Těm, kteří se ocitnou během zimního období bez přístřeší, mohou pomoci zase takzvané nocleženky.

Restaurace, bary a hospody jsou v době nouzového stavu zavřené. Navíc probíhá suchý únor, tedy doba, kdy se lidé pokoušejí dát si měsíc od alkoholu dobrovolně pauzu.

„Lidé tak mohou aspoň virtuálně hospodu navštívit, mohou si objednat stůl a nějaké konkrétní pití. To nedostanou, nicméně virtuální peníze, které do toho vloží, půjdou ve prospěch Domu pod svahem,“ vysvětluje ředitel Armády Spásy v Havířově Tomáš Kolondra. „Můžete zaplatit za celý stůl nebo za celou hospodu. Zaplatíte a darujete na dobrou věc,“ doplnil terapeut Domu pod svahem Jan Vincen.

V Domě pod svahem se muži po návratu z psychiatrické léčebny v osmnáctiměsíčním programu doléčují ze závislosti. „Vzhledem k tomu, že jde o lidi, kteří jsou bez domova, tak začlenění do společnosti a udržení abstinence je nesmírně náročné. Tady mají možnost se stabilizovat, aby si v klidu mohli najít práci a takhle vyzbrojeni šli zpátky do života,“ dodává Kolondra.

Dům pod svahem běží v přísném denním režimu. Pracovní terapie střídají soukromá a skupinová sezení. Od roku 2009 nabídl podporu 193 mužům. Ne všichni prošli celým programem, ale 45 z nich momentálně pracuje, je v kontaktu s rodinou a vyřešilo svou dluhovou situaci.

Částku, kterou lidé do virtuální NEhospody pošlou, použije havířovská Armáda spásy na novou elektoinstalaci. Budova je v kritickém stavu a na opravu se nedaří sehnat finance.

Lidem bez přístřeší pomáhají nocleženky

Během zimní sezony pomáhají lidem bez přístřeší přečkat noc v teple takzvané nocleženky.  Poukázku na přenocování v noclehárnách je pátým rokem možné za sto korun koupit na webu noclezenka.cz, sdělila mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. 

„Za minulou sezonu koupili lidé 21 tisíc nocleženek, v této je to v současné chvíli 16 181. Pomoci veřejnosti si velmi vážíme, jelikož i díky ní se nám daří zachraňovat životy. V zimě je totiž nejdůležitější dostat lidi pod střechu, do tepla,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Lidé v nouzi mohou také v prostorách noclehárny nebo azylových domů provést osobní hygienu anebo se nechat vyšetřit zdravotníkem. Armáda spásy nocležníkům zároveň zajišťuje stravu v podobě polévky s pečivem, možnost získat čisté a teplé oblečení a podporu sociálního pracovníka, se kterým si klienti mohou promluvit o své tíživé situaci.

Armáda spásy podle Melišové v zimních měsících poskytuje okolo 2500 míst k přespání denně. V případě nedostatečné kapacity nocleháren a azylových domů mohou bezdomovci noc přečkat v teple i na židlích, a to buď v těchto zařízeních nebo v denních centrech. Počty lůžek se nyní kvůli mrazům neomezují, jak uvedl Krupa.

Nízké teploty podle něj nyní osoby bez domova na životě ohrožují více než možné šíření nákazy covidem-19 v noclehárnách. Povinností však zůstává například častá dezinfekce nebo nošení roušek.

Zaplacená nocleženka se v noclehárně vytiskne a dostane ji sociální pracovník, který ji předá člověku v tísni. Možné je i osobní předání konkrétní osobě. Každá poukázka má své číslo. Dárce se tak může dozvědět, ve kterém městě byla jím hrazená poukázka uplatněna. Bez nocleženky platí lidé bez přístřeší za nocleh v noclehárně poplatek. Ten obvykle činí několik desetikorun.

Peníze za nevyužité poukazy putují do zvláštního fondu. Z něj se pak poskytuje další pomoc lidem v nouzi.