Další nápor rezervační systém na očkování zvládne, tvrdí vládní zmocněnec Dzurilla

Události, komentáře: Očkovací systém čeká další nápor (zdroj: ČT24)

Zpočátku zahlcený rezervační systém na očkování, jehož úvodní problémy umocnil nedostatek vakcín, doznal minulý týden úprav. Lidé mají nově dostávat druhý PIN až s jistotou volného místa k očkování. Podle vládního zmocněnce pro technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly by další registrace měla probíhat hladce, řekl to v pondělních Událostech, komentářích. Podle IT odborníka Jiřího Hlavenky (Piráti) by celému systému prospěla decentralizace.

„Stát nepotřebuje vědět, kdy byl kdo registrován, on potřebuje vědět, kdy byl kdo očkován,“ podotkl Hlavenka. Podle něj praxe ukázala, že vhodnější by pro distribuci očkování bylo, kdyby ho řídily nižší jednotky, nikoliv stát.

Sběr dat na celostátní úrovni ale podle Dzurilly slouží k lepší distribuci dávek do jednotlivých krajů. „Registrace byla od začátku myšlena k tomu, aby se vědělo, kolik vakcín a kam poslat. Potom je to samozřejmě rezervace, která souvisí s tím, kolik vakcín je dostupných na jednotlivých místech. A právě na základě toho se mohou lidé očkovat,“ zdůvodnil.

„Když ten problém distribuujete úplně dolů, na úroveň krajů, statutárních měst, obcí, tak se distribucí zmenší a je velmi dobře zvládnutelný. Z centra není,“ oponoval Hlavenka. Doplnil také, že za nižší jednotky by byl také jednodušší sběr dat. „Podstatné je ale naočkovat,“ dodal.

Podle Dzurilly je ale centrální systém důležitý k tomu, aby v registracích lidí nevznikaly duplicity. „Zkrátka aby lidé neběhali mezi kraji a nezkoušeli si zarezervovat různé termíny a nebyli v systému několikrát. Takže má to své důvody, proč by měl být člověk rezervován na jednom místě,“ vysvětlil.

Systém se potýkal s problémy

Registrační systém se krátce po svém spuštění 15. ledna potýkal s problémy. Podle Hlavenky byly způsobeny mimo jiné nedostatkem času na jeho vytvoření. „To byly skutečně jednotky týdnů, což je extrémně málo,“ vytkl s tím, že práce na systému měly začít ideálně na přelomu září a října.

V úterý se má otevřít registrační systém k očkování dalším zdravotníkům. Ministerstvo eviduje necelých 200 tisíc aplikovaných dávek. Zhruba pětinu z tohoto počtu tvoří lidé nad osmdesát let.

„Máme připravené validace, takže když se bude někdo registrovat a zaškrtne, že je zdravotnickým pracovníkem, tak jeho číslo pojištěnce, včetně jména a příjmení, se bude validovat vůči registru. V případě, že bude shoda, tak ho pustíme dál. Jestli ne, tak registrace nebude možná,“ popsal Dzurilla. Další nápor podle něj systém zvládne.