Se změnou počasí napadl i první sníh. Centimetrové pokrývky udělal na Šumavě a v Krušných horách

Události: První sníh (zdroj: ČT)

Na Šumavě a v Krušných horách napadl první sníh. Nahrála tomu rapidní změna teploty. Během dvou dnů se propadly o více než patnáct stupňů. Například na šumavské Kvildě bylo ve čtvrtek ještě 20 stupňů, v sobotu dopoledne teplota spadla pod bod mrazu. Mnozí turisté tak museli přehodnotit své plány. Ochlazení přineslo sníh i v dalších evropských zemích. Například ve Švýcarsku ho napadlo 25 centimetrů.

Poslední zářijový víkend se Češi babího léta nedočkali, na některých místech v zemi to vypadá spíše na zimu. Na Šumavě padal déšť se sněhem a teplota se pohybovala okolo dvou stupňů. Mokrý sníh se držel hlavně v lesních úsecích a na trávě. 

Někteří návštěvníci národního parku místo výletu na kole zvolili jen kratší procházku. Michal Korbel z Prahy ji například využil k postavení prvního sněhuláka. „Myslím, že do zítřka vydrží,“ řekl. Co vydrží určitě minimálně do konce prodlouženého víkendu, je současné chladné počasí. Podle předpovědí by teplota neměla stoupnout nad deset stupňů. 

Obyvatele v šumavských městech a vesnicích sníh nezaskočil. Loni ten první napadl rověž na konci září. Sněhové srážky zaznamenali i v Krušných horách. 

Studio ČT24: Počasí (zdroj: ČT24)

V Rakousku a Švýcarsku napadl sníh nejen na horách

Česko přitom není ve střední Evropě výjimkou. V některých oblastech Rakouska a Švýcarska přineslo v noci na sobotu ochlazení sněhové srážky nejen ve vysokých polohách Alp.

V Rakousku sněžilo i v nadmořských výškách pod tisíc metrů, což se podle tamního meteorologického ústavu stalo koncem září naposledy před devíti lety. Ve švýcarské Montaně napadlo 25 centimetrů sněhu, což je rekord pro toto období roku, informovala agentura DPA.

Na řadě míst způsobila sněhová nadílka problémy na silnicích. Dopravní zácpy se vytvořily například v průsmyku svatého Bernarda, spojujícího Švýcarsko a Itálii, v němž byla přitom ještě minulý víkend naměřena teplota 18 stupňů Celsia, uvedla DPA.   

Sníh v Rakousku
Zdroj: AP/Matthias Schrader/ČTK