Kina vyklopila Bábovky, film podle bestselleru Radky Třeštíkové

Události ČT: Do kin jde film Bábovky (zdroj: ČT24)

První román spisovatelky Radky Třeštíkové má filmovou podobu. Snímek Bábovky do kin vstupuje 24. září.  Autorka knižních bestsellerů napsala scénář společně s režisérem Rudolfem Havlíkem.

Bábovky probírají současné partnerské i rodinné vztahy, které mají často k ideálu dalko. Příběhy jednotlivých hrdinů ukazují, že lidé jsou propojeni možná víc, než si připouští, ať už prací, náhodami, nenávistí, nebo láskou.

„Pro mě je to film o přátelství, o věcech, které se můžou vymknout kontrole, stejně jako dnešní doba, ale lidé stejně nepřestanou žít a nějakým způsobem se všichni snažíme dostat ze sebe to nejlepší, i když se nám to někdy nedaří,“ přibližuje Bábovky Rudolf Havlík. 

Bez kompromisů by to nešlo

Ve dvojici s tímto režisérem už Radka Třeštíková napsala scénář k jeho komedii Po čem muži touží. U Bábovek ale poprvé přepisovali její vlastní předlohu, věnovali tomu čtyři roky. „Při psaní jsem já byla víc ten chlap a on byl víc romantik a víc citlivka,“ podotýká ke spolupráci spisovatelka. 

Režisér a scénárista filmu podle svých slov Bábovky přečetl zhruba dvacetkrát. „Samozřejmě moje představa je malinko jiná než její a tam vznikaly naše dohady a obavy, aby to dopadlo dobře, ale protože se s Radkou známe opravdu dlouho, tak jsme byli schopni si to vyříkat,“ přiznává Havlík, že tvůrci museli při převodu knižního příběhu do filmového hledat občas kompromisy. 

V porovnání s knihou se do fimu například vešlo méně postav. „Já jsem tam chtěla mít původně všechny. Takže jakákoliv, kterou jsme vyškrtli, mě mrzela,“ říká Třeštíková.

Trailer k filmu Bábovky (zdroj: CinemArt)

V hereckém obsazení novinky se objeví Jana Plodková, Lenka Vlasáková, Táňa Pauhofová a Barbora Poláková. Rolí jejich mužských protějšků se ujali Ondřej Vetchý, Marek Taclík, Jiří Langmajer a Rostislav Novák. Film vznikl v koprodukci České televize.

První román Radky Třeštíkové vyšel před šesti lety a koupilo si ho přes dvě stě tisíc čtenářů. „Kdybych se měla rozhodnout, že chci vůbec ještě nějakou svoji knihu vidět na plátně, tak by to byla ta poslední, protože to je šílená jízda,“ připouští další film autorka. Své poslední knize, která vyšla letos na jaře, dala název Foukneš do pěny a její hrdinku poslala v elektromobilu na cestu na konec světa. 

Rozhovor s Rudolfem Havlíkem a Radkou Třeštíkovou (zdroj: ČT24)