Stát se omluví za prezidentův výrok o Šarapatkovi, oznámilo ministerstvo. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání

Ministerstvo financí se omluví za prezidenta republiky Miloše Zemana kvůli jeho výroku na adresu jeho někdejšího poradce Zdeňka Šarapatky. Úřad to oznámil poté, co Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání. Zemanův bývalý poradce Šarapatka stát žaloval poté, co prezident řekl, že jako premiér Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Soudy potvrdily, že tomu tak nebylo.

Zdeněk Šarapatka odešel po dohodě z týmu poradců tehdejšího předsedy vlády Miloše Zemana v době, kdy vrcholila kauza Olovo, ve které se lidé ze Zemanova okolí pokoušeli diskreditovat místopředsedkyni sněmovny a Zemanovu stranickou kolegyni Petru Buzkovou.

V žalobě na stát uvedl, že ztratil důvěru v Zemanovu čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj. Nynější prezident však v roce 2017 řekl v rozhovoru pro televizi Barrandov, že Šarapatku sám vyhodil, a to pro údajnou neschopnost.

Obecné soudy potvrdily Šarapatkovu verzi a nařídily státu, že se má za prezidenta omluvit. Žaloba mířila konkrétně na ministerstvo financí, protože prezidenta republiky žalovat nelze. Po vynesení pravomocného rozsudku podal úřad dovolání, protože se domníval, že se stát za prezidenta omlouvat nemá.

„Jsem za to rád, protože prezident republiky – ať je to kdokoli, bez ohledu na to, že je to Miloš Zeman – nesmí lhát a v této společnosti se stává lež běžnou normou. Nepočítá se s tím, že běžný občan bude mít jakékoli dovolání u soudní moci a ke spravedlnosti jako takové,“ řekl Zdeněk Šarapatka. 

Ministerstvo financí oznámilo, že rozhodnutí Nejvyššího soudu respektuje. „Potvrzujeme, že ministerstvo financí obdrželo rozhodnutí Nejvyššího soudu o odmítnutí dovolání ve sporu o omluvu za výrok prezidenta republiky na adresu Zdeňka Šarapatky. Ministerstvo financí toto rozhodnutí respektuje a omluví se neprodleně,“ uvedl mluvčí úřadu Jakub Vintrlík. Omluva by měla mít formu dopisu zaslaného Šarapatkovi do sedmi dnů. Úřad ji také zveřejní na svém webu.

Na rozhodnutí Nejvyššího soudu stručně reagoval i Hrad. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je označil za „typické Pyrrhovo vítězství“. 

Zeman se omlouval již vícekrát

Miloš Zeman se musel za své výroky omlouvat již několikrát. Soud mu nařídil omluvit se novináři Ivanu Brezinovi za výrok, že psal za úplatu články podporující dostavbu jaderné elektrárny Temelín, či někdejšímu spolustraníkovi z ČSSD Jozefu Wagnerovi za prohlášení, že ho po vyloučení ze strany nechtěli přijmout ani komunističtí poslanci.

V červnu 2000 zveřejnil Zeman na příkaz soudu v televizi Nova omluvu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi, o němž prohlásil, že zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů a privatizaci označil za „jednoznačné tunelování“.

V současnosti vede se státem spor vnučka novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky, kterému Zeman připsal údajný článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Podle pražského městského soudu se za to má prezident omluvit, proti verdiktu ale podaly kvůli jeho vyznění dovolání k Nejvyššímu soudu obě strany.