Hygienici poslali do karantény další dva poslance. V izolaci je jich už celkem třináct

V karanténě kvůli nákaze koronavirem poslankyně a bývalé ministryně obrany a pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) je už 13 poslanců. Nákaza byla v poslaneckém klubu ANO zjištěna v úterý, pražští hygienici v souvislosti s ní informovali o 11 lidech v karanténě, ve středu přibyli další dva. Sněmovna se zatím nechystá omezit vstup veřejnosti do svých budov.

Ředitel tiskového odboru sněmovny Roman Žamboch ve středu potvrdil, že kvůli koronavirové nákaze je v karanténě už ale celkem třináct poslanců. Zatím se podle něj ale v klubu ANO něměl objevit žádný další pozitivní test. 

Sněmovna se zatím v souvislosti s chystaným zpřísněním opatření proti pandemii od 1. září nechystá omezit vstup veřejnosti do svých budov. Veřejnost však bude muset mít při návštěvě sněmovních budov roušky stejně jako ta část zaměstnanců, která s ní přijde do kontaktu. 

Nošení roušek v prostorách sněmovny se bude týkat hlavně seminářů a obdobných akcí, komentovaných prohlídek sněmovních budov, infocentra, recepce nebo návštěv badatelů v knihovně a archivu. „Hodně záleží na dalším vývoji epidemiologické situace,“ poznamenal Žamboch. Pokud zůstane situace stejná, se zákazem vstupu veřejnosti do sněmovny, jako tomu bylo na jaře, se podle něj nepočítá.

Na úřad od září s rouškou

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vydalo mimořádná opatření k pravidlům pro nošení roušek, karanténu a hromadné akce s účinností od 1. září. Roušky budou povinné například ve zdravotnických a sociálních zařízeních, úřadech, prostředcích veřejné dopravy a volebních místnostech.

Vedení sněmovny se rozhodlo zajistit dezinfekci jednacího sálu a dalších prostor. Také udělalo inventuru zásob roušek, respirátorů, gumových rukavic a dezinfekčních a hygienických prostředků, aby byla sněmovna připravena zajistit svůj chod. Nejbližší řádná schůze dolní komory má začít 15. září.