„Dotace neměly pravidla ani logiku.“ Exnáměstkyně u soudu odmítla vinu v kauze sportovních dotací

Události: Exnáměstkyně u soudu odmítla vinu v kauze sportovních dotací (zdroj: ČT24)

Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová u soudu v kauze sportovních dotací vypověděla, že se cítí absolutně nevinná. Skutky popsané v obžalobě se podle ní buď nestaly, nebo nejsou trestnými činy. Ohradila se také proti tvrzení, že se řídila požadavky tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odmítla, že by Kratochvílové „přidělila“ Peltu a Janstu jako kontaktní osoby.

Obžaloba tvrdí, že Kratochvílová v roce 2017 nezákonně ovlivňovala rozdělování dotací, a to v souladu s pokyny svého milence Pelty a také na základě přání dalšího obžalovaného, šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty.

„Ten příběh se skutečně nestal,“ prohlásila v pondělí exnáměstkyně u pražského městského soudu. Obžaloba je podle ní absurdní a záměrně staví do souvislosti nesouvisející skutečnosti z nezákonně získaných odposlechů. „A priori předjímá můj špatný úmysl a vinu,“ uvedla.

„Musím důrazně odmítnout, že bych se nějakého skutku popsaného v obžalobě dopustila. Ani jsem se jich dopustit nemohla. Činnost náměstkyně jsem vykonávala v souladu s právními předpisy, s pokyny nadřízených a v souladu s nejlepším vědomím a svědomím,“ tvrdí.

Kratochvílová, která v dané době bydlela s ministryní školství Valachovou, připustila, že její nástup do funkce náměstkyně nebyl správný. Nikoliv však vzhledem k tomu, co jí klade za vinu obžaloba. „Nastoupila jsem do rozjetého vlaku, který nešlo zastavit. Byli jsme pod palbou termínů, které se musely plnit,“ popsala.

Rozdělování dotací nemělo pravidla ani logiku, tvrdí exnáměstkyně

Kratochvílová tvrdí, že ohledně nástupu do funkce váhala a argumentovala Valachové „svým chabým povědomím ve sportovní oblasti“. Původně si podle vlastních slov myslela, že pozici bude zastávat jen dočasně, a to tři měsíce. „Rozdělování dotací nemělo jasná pravidla ani logiku, která by byla exaktně stanovena,“ tvrdí.

Podle obžaloby Kratochvílová Peltově fotbalové asociaci v únoru 2017 na úkor dalších žadatelů o dotace zajistila navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun. „S panem Peltou jsem jednala z toho důvodu, že byl členem Národní rady pro sport. Nepopírám, že jsme spolu hovořili, ale nikdy jsem neudělala žádný krok k tomu, abych mu vyhověla,“ uvedla. Na informace o příslušném dotačním programu měl podle ní Pelta nárok, protože byl jeho garantem a také členem národní rady.

„Paní ministryně nedůvěřovala úředníkům. Členy národní rady považovala za svůj hlavní poradní orgán, jehož doporučeními se řídila. Pana Peltu a pana Janstu určila jako mé komunikační osoby směrem do sportovního prostředí. Měli historickou paměť a ve sportovním prostředí se pohybovali léta,“ vypověděla.

Řekla také, že Valachová od svého nástupu na ministerstvo řídila jakožto právnička celou oblast sportu sama, a to včetně tvorby investičních i neinvestičních programů. Exministryně má v kauze dotací postavení svědkyně.

„Pánové Jansta a Pelta byli funkcionáři národní rady, takže je přirozené, že byli partnery paní náměstkyně. Ale opravdu jsem je nepřidělila,“ kontrovala u soudu tehdejší ministryně a současná poslankyně Valachová.

„Národní rada v žádném případě nemohla svými členy zasahovat v konkrétních dotačních řízeních do konkrétních částek, dokud dotační řízení běží,“ řekla dále Valachová. „V žádném případě jsem je (Peltu a Janstu) nevyzývala, aby nahradili dotační neveřejné řízení,“ doplnila na dotaz státního zástupce.

Kratochvílová přiznala poměr s Peltou, Valachová o něm dle svých slov nevěděla

Kratochvílová také přiznala krátkodobý poměr s Peltou. „Ale musím odmítnout, že by to bylo využíváno k nezákonnému ovlivňování. V tom bytě jsme řešili úplně jiné věci, než do jakého světla to staví obžaloba. Plácali jsme páté přes deváté,“ popisuje.

„O vztahu paní Kratochvílové a pana Pelty jsem nevěděla, a kdyby mi to někdo tvrdil, opravdu bych tomu nevěřila,“ řekla exministryně. Před soudem zároveň litovala, že své podřízené umožnila, aby využívala její služební byt.

„Do budoucna je to pro mě velké ponaučení a zklamání. Společnou domácnost jsem s ní v žádném případě nevedla, tu jsem vedla se svým manželem a dvěma dětmi. Můj vztah k paní Kratochvílové byl pracovní, absolutně jsem jí důvěřovala, pokládala jsem ji za přítelkyni. Určitě by mě nenapadlo, co jsem si musela vyslechnout prostřednictvím operativní techniky, jak moc mě nenávidí a pomlouvá,“ vypověděla u soudu Valachová.

Tvrdí také, že Kratochvílová byt využívala jen občas a pouze v době, kdy byla její ředitelkou kabinetu. „Nevím, kde bydlela, když byla náměstkyně, a je mi to dost jedno,“ uvedla politička stroze. Kratochvílová reagovala na některé části její výpovědi ironickými úsměvy a posunky.

Podle obžaloby se náměstkyně s Peltou domluvila na tom, kterým 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu. Údajně tím nezákonně ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu. „Nikoho jsem nemanipulovala, neinstruovala, neříkala jsem, jak mají hodnotit,“ řekla k tomu Kratochvílová.

Stejně tak popřela i to, že zjednala 11,5 milionu navíc pro ČUS na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské. „Jednat s panem Janstou byla moje pracovní povinnost. Rozhodně jsem s ním aktivně neřešila nic, co by mohlo být protiprávním jednáním,“ dodala.

V případu čelí obžalobě pět lidí, FAČR a ČUS. Ministerstvo po nich žádá náhradu škody 1,116 miliardy korun. Kratochvílová byla z obžalovaných jediná, koho soud nevyslechl už při červnovém zahájení hlavního líčení. Omluvila se tehdy s tím, že je hospitalizovaná v Brně.