Návrat československých letců RAF po druhé světové válce připomněl pietní akt

Pietní akt k 75. výročí návratu československých letců RAF z Velké Británie do vlasti (zdroj: ČT24)

Pamětníci, váleční veteráni i lidé, kteří chtěli vzdát hold československým letcům, se v úterý sešli na pražském Letišti Václava Havla. Před 75 lety se příslušníci jednotek RAF vrátili z Británie domů, do osvobozeného Československa. Na Ruzyni je tehdy vítaly tisíce lidí včetně příbuzných.

Pietní akt se konal za přítomnosti pamětníků, příbuzných československých letců i například zástupkyně velvyslance Spojeného království. Účastníci piety si připomněli odkaz československých letců u pět let starého památníku, který má připomínat vítězný oblouk a vzdává hold těmto válečným hrdinům.

Českoslovenští letci v řadách královského letectva RAF zanechali v důležitých fázích druhé světové války, například v bojích o Británii, výraznou stopu. První z nich se na ostrovy dostali už v roce 1940.

Na britském nebi sloužilo na dva a půl tisíce československých vojáků, kteří po zabrání země nacistickým Německem utekli na západ, aby se mohli Hitlerovi postavit na jiném válečném poli.

 Skoro pět set Čechoslováků během svého nasazení zemřelo. „Zhruba polovina padla v přímém boji. To znamená, že buď byli sestřeleni německými stíhači, nebo protileteckou obranou. Zbytek se stal obětí různých havárií,“ řekl Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

Piloti československých perutí RAF se začali vracet domů 13. srpna 1945. Vítaly je tehdy tisíce lidí. Později ale řada z válečných hrdinů byla perzekuována, protože se nehodili do komunistické doktríny nastupujícího totalitního režimu.

Před 75 lety se začali vracet čeští letci RAF (zdroj: ČT24)