Stovky výjezdů kvůli bodnutí hmyzem. Záchranáři vybízejí k opatrnosti

Události ČT: Stovky výjezdů k bodnutí hmyzem (zdroj: ČT24)

Záchranáři už letos vyjeli ke stovkám alergických reakcí po bodnutí vosou, včelou nebo sršní. V několika případech musela pomoci letecká služba. Jeden člověk zemřel. České televizi to řekli krajští záchranáři.

„Od 1. května evidujeme asi sto výjezdů k pacientům, jež měli alergickou reakci po kontaktu s bodavým hmyzem typu vosa, včela, sršeň,“ řekla mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

Také královéhradečtí záchranáři od začátku letošního června zasahovali u více než stovky případů alergických reakcí po poštípání blanokřídlým hmyzem. Vysoký počet zásahů zaznamenávají každoročně i jihomoravští záchranáři. V létě jich je asi 50 měsíčně. Podobně je na tom Praha a Středočeský kraj.

Podle mluvčího záchranářů Pardubického kraje Aleše Malého mohou být reakce na bodnutí různě závažné. Pokud je alergická reakce tak silná, že pacient dostane anafylaktický šok, je v některých případech nutné volat vrtulník. Od začátku června se v Pardubickém kraji takové reakce týkaly nižších jednotek pacientů.

Letos zatím nejvážnější případ se stal v sobotu 25. července na Ostravsku, kdy šestašedesátiletého muže napadly vosy na zahradě.

„Nejprve jevil známky šokového stavu a následně upadl do bezvědomí. Při příjezdu na místo události zjistil zasahující lékař, že došlo k selhání všech základních životních funkcí. Postiženému byla poskytována první pomoc. Přes veškeré úsilí obou týmů zdravotnické záchranné služby se nepodařilo obnovit srdeční činnost pacienta,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Podle něj jsou ale alergické reakce končící smrtí spíše výjimečné.

Vrtulník pro transport do nemocnice kvůli bodnutí vosy musela už letos využít také záchranka na Vysočině. „Naši záchranáři zasahovali u pacientky po bodnutí vosou do čela. Pro rychlý rozvoj otoku obličeje a krku s následným bezvědomím musela být letecky transportována do zdravotnického zařízení,“ popsal mluvčí Petr Janáček.

Pozor si mají lidé dávat hlavně na nápoje

Záchranáři zdůrazňují, aby byli lidé v letních dnech opatrní. Největší pozor by si měli dávat na pití z plechovek a neprůhledných lahví. Tam totiž může bodavý hmyz vlétnout a dostat se tak člověku do úst.

„Obezřetní by měli být také alergici, kteří trpí anafylaktickými reakcemi na bodnutí hmyzem, respektive by s sebou vždy měli mít předepsaný lék Epipen, což je lék obsahující adrenalin, měli by o své alergii informovat okolí, stejně tak o tom, kde lék nosí,“ upozornila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Za běžné situace však poštípání hmyzem nemusí znamenat výraznou zdravotní komplikaci. Většina takových případů totiž končí pouze lokálním otokem.

V případě zdravotních komplikací, zejména náhle vzniklých nebo život ohrožujících, je však namístě kontaktovat národní tísňovou linku 155. Tam umějí zkušení zdravotničtí operátoři kromě přímého vyslání výjezdové skupiny i účinně poradit s první pomocí.

Mezi nejvýraznější zdravotní komplikace podle mluvčího pardubických záchranářů Aleše Malého patří dýchací potíže, otok obličeje či krku nebo oběhové selhání. V takovém případě je vždy nutné volat záchrannou službu, protože může nastat anafylaktický šok. „To je, velice jednoduše řečeno, vystupňovaná alergická reakce přímo ohrožující pacienta na životě,“ vysvětlil Malý.

Při nástupu alergické reakce lékaři doporučují postižené místo zchladit, člověka uklidnit a co nejrychleji podat léky na alergii.