Nový Mariánský sloup na Staroměstském náměstí by měl být kompletní už o prázdninách

Nový Mariánský sloup na pražském Staroměstském náměstí by měl být kompletní už o prázdninách (zdroj: ČT24)

Na pražském Staroměstském náměstí pokračují práce na obnově Mariánského sloupu. Ten původní strhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie, napodobeninu díla ze 17. století vytvořil sochař Petr Váňa. Práce na jeho návratu do centra Prahy se nezastavily ani za nouzového stavu země, kompletní by měl být v létě.

S nouzovým stavem se v centru metropole nekonaly velikonoční trhy, a stavební práce se tak o měsíc urychlily. Kameníci teď osazují největší části sloupu, který se má podobat původnímu ze 17. století. 

Nyní je čeká ta nejtěžší část práce, a to osadit patnáct velkých kusů kamenů tak, aby do sebe přesně zapadly. „Jakmile doděláme sanktuář, přivezeme od boromejek sloup a sochu, tak to vlastní sestavení potom trvá už několik dnů,“ uvedl Váňa.

O návrat sloupu usilují jeho příznivci od 90. let 20. století. Se stavbou ale někteří lidé nesouhlasili. Rozebírání dlažby zabránili i strážníci loni v květnu, protože chybělo povolení k záboru. O tom, že sloup vedle radnice opět bude, nakonec rozhodli pražští zastupitelé letos v lednu.