Za koronavirové krize sázet stromy. Lesy ČR nabízejí brigádu v době zavření škol

Události: Lesy ČR nabízí v době zavření škol brigádu (zdroj: ČT24)

Stovky brigádníků po celém Česku sázejí stromy. Státní podnik Lesy České republiky nabídl studentům, kteří mají nyní kvůli pandemii nemoci COVID-19 přerušenou výuku, práci na obnově lesů po kůrovcové kalamitě. Brigádníci dodržují vládou nařízená opatření a pracují v malých skupinkách, s odstupem, se zakrytým nosem i ústy.

„V celé zemi obnovujeme rozsáhlé plochy po kalamitě, práce pokračují a nesmí se zastavit. Právě studenti teď mohou hodně pomoci. Za práci jim nabízíme férové finanční ohodnocení,“ zve brigádníky generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.  

Studenti pracují na čerstvém vzduchu v malých skupinách a v dostatečných vzdálenostech od sebe, zdůraznil ředitel Lesů ČR. Zájemci o práci musí být starší osmnácti let.

Studenti i další zájemci o brigádu v lese mohou sázet stromky, stavět oplocenky nebo označovat kůrovcem napadené stromy. Mezi pracovníky, kteří se zatím zapojili, patří i filmař Michal Filus. „V mém oboru se práce také zastavila a je potřeba něco dělat, lepší než sedět doma,“ říká.

„Zájem nás velmi překvapil, protože do dnešního dne jenom náš lesní závod obdržel 130 nabídek,“ uvedl ředitel lesního závodu Konopiště Miroslav Jankovský. 

„Samozřejmě, že předpokládáme, že každý bude mít nějakou slušnou obuv, vhodné oblečení, ochranu úst a nosu a v případě, že bude nějaké horší počasí, tak i pláštěnku,“ říká Jankovský.

V Česku chybí tisíce pracovníků ze zahraničí

Výzvu Lesů ČR studentům podpořil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). „Dohodli jsme se s rektory tří vysokých zemědělských škol, že pro práci v zemědělství, potravinářství a lesnictví nabídnou své studenty. Chybí nám tisíce pracovníků ze zahraničí, které mohou v těchto dnech nahradit právě studenti,“ uvedl ministr.

Školy vláda zavřela od 11. března na dobu neurčitou. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik nyní čelí dosud největší kůrovcové kalamitě. 

Lesy ČR letos čekají zvýšení těžby dřeva na nový rekord přes 15 milionů metrů krychlových z loňských 13,9 milionu metrů krychlových. Důvodem je těžba kalamitního kůrovcového dřeva a dřeva z letošních větrných kalamit.