Lůžka s ventilátory chystají Na Homolce a U svaté Anny. Vláda také řešila půjčky podnikatelům

Pro pacienty s koronavirem budou připraveny pražská Nemocnice Na Homolce a brněnská U svaté Anny. Chystají tam lůžka s ventilátory. Seniorům nad 70 let doporučila vláda, aby nevycházeli z domovů, a těm z domovů pro seniory zakázala opouštět areál. Ve vážném stavu jsou kvůli onemocnění Covid-19 tři pacienti. V úterý bude vláda pokračovat v debatě o prodloužení a rozšíření ošetřovného, aby zahrnulo i živnostníky. Nově se otevřou galanterie, aby si veřejnost mohla ušít roušky, a opravny elektroniky. Od středy se uzavřou stacionáře a nízkoprahová centra pro děti.

Dosud se o nemocné starají pražská Nemocnice Na Bulovce a vybrané krajské nemocnice. Lůžka s ventilátory pro pacienty s nemocí Covid-19 budou nově připravena v pražské Nemocnici Na Homolce a brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) tak chce vláda zabránit tomu, aby se nákaza rozšířila do nemocnic, jako se to stalo v Itálii.

Ve speciálně připravených nemocnicích by podle premiéra mělo být tři sta lůžek.

K přípravě dvou speciálních nemocnic se v úterý uskuteční jednání na ministerstvu zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) také vydal výzvu k poskytovatelům péče, aby odložili neakutní péči. Mají nechat kapacity volné pro pacienty s nemocí Covid-19. Velká část nemocnic v Praze i v regionech už péči z těchto důvodů omezila.

Jeho náměstek Roman Prymula uvedl, že by nemocnice měly být připraveny do jednoho až dvou týdnů. Je třeba například připravit přívod kyslíku ke specializovaným lůžkům, připravit organizaci provozu.

Homolku a svatou Annu lékaři vybrali kvůli jejich blízkosti s dalšími zařízeními, kam mohou být jejich pacienti převezeni. Z Homolky budou přemístěni do nemocnice v Motole, v Brně se pacienti z celé svaté Anny přestěhují do FN Brno. 

O tom v pondělí mluvil také ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. Odpoledne řekl, že se nyní nemocnice musejí domluvit na postupné organizaci kroků, které k tomu povedou. Od svaté Anny budou jiné typy pacientů přemístěny.

Vojenská nemocnice v Těchoníně může být uvedena do chodu během dvanácti hodin. „Zakativovat Těchonín je jednoduché, je to otázka personálu, který tam musí najet,“ uvedl Prymula.

Vláda také jedná s výrobci plicních ventilátorů o dodávce 150 nových, jak se na zakázce dohodla minulý týden.

V Česku jsou nyní tři pacienti s koronavirem ve vážném stavu. Přibyla pacientka narozená v roce 1943, je na plicní ventilaci. Stav všech je podle ministra Vojtěcha stabilizovaný. 

Senioři nemají vycházet, doporučuje vláda

Vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli po dobu nouzového stavu z domovů. Zakázala obyvatelům domovů pro seniory opouštět areál těchto zařízení. Senioři by podle premiéra měli domov opouštět jen kvůli návštěvě lékaře při neodkladné zdravotní péči.

Vláda zároveň požádala samosprávy, aby seniorům při zvládání základních životních potřeb pomohly, včetně nákupu potravin a léků.

Šéf krizového štábu Roman Prymula rovněž ujistil, že se nechystá podobné opatření jako na Olomoucku a Vysočině u větších městských aglomerací.

Ubytování pro cizince je povoleno, uzavřou se denní stacionáře

Od středy 18. března má být pozastavena činnost služeb, jako jsou centra denních služeb, týdenní stacionáře nebo nízkoprahová zařízení pro děti a mládež.

Vláda v pondělí večer udělila výjimku ze zákazu prodeje a poskytování ubytovacích služeb pro cizince do doby opuštění České republiky či cizince s pracovním povolením na českém území. Prodej ubytovacích služeb s výjimkou ubytoven, lázeňských zařízení a školských ubytovacích zařízení byl zakázán od pondělního rána. 

„Na cizince takto pobývajícího na území České republiky se vztahují stejná omezení pohybu a další krizová opatření jako na občany České republiky,“ zdůraznil Babiš.

Výjimku ze zákazu dostaly také obchody s látkami a textilní galanterie, podle vlády proto, aby si lidé mohli sami šít roušky. Zákaz se také nově nevztahuje ani na servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti.

Připravují se letadla do Číny pro zdravotnický materiál

Vláda podle premiéra Babiše připravuje vypravení sedmi letadel, která by měla v úterý a ve středu odletět do Číny pro zdravotnický materiál. Už v pondělí ráno z kbelského vojenského letiště odletěl vojenský speciál do Číny pro rychlé testy na nový typ koronaviru.

„Připravujeme sedm letadel, která by měla odletět v úterý a ve středu do Číny. Jsou tam dodávky pěti milionů roušek a 1,1 milionu respirátorů. Na tato letadla je potřeba mít povolení a to je dneska absolutní priorita,“ uvedl Babiš. 

Letecký dopravce Smartwings vpodvečer uvedl, že je připraven zajistit sedm letů do dvou čínských měst pro převoz ochranných zdravotnických pomůcek do Česka. Nyní se čeká na získání všech nutných povolení pro lety. Tři letadla by měla postupně zamířit do Šanghaje a čtyři do Čchang-ša.

Skupina PPF nabídla České republice darem 120 tun zdravotnických pomůcek. Už minulý týden přivezla PPF prostřednictvím biotechnologické firmy Sotio do ČR z USA 20 tisíc ochranných masek. V Číně a ve Španělsku pak PPF skrze společnost Home Credit nakoupila a v pondělí bezplatně státu předá pomůcky v hodnotě 100 milionů korun. Jedná se o 1,8 milionu chirurgických masek, 1,7 milionu respirátorů N95 a testovací sady.

Miliarda na půjčky pro podnikatele

Vláda vyčlení další miliardu korun na program bezúročných půjček pro podnikatele kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Na tiskové konferenci po pondělním jednání kabinetu to řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Vláda program Úvěr COVID schválila na začátku minulého týdne, na půjčky bylo původně vyčleněno 600 milionů korun. Nově se program rozšíří také na osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ).

Českomoravská záruční a rozvojová banka spustila příjem žádostí v pondělí. Podle Havlíčka bylo během dne přijato 437 žádostí v celkové hodnotě 800 milionů korun. „V zásadě můžeme říct, že program je vyčerpán, nebo během následujících hodin bude,“ uvedl.

Premiér Babiš rovněž uvedl, že nesouhlasí s návrhem odborů automobilky Škoda Auto. Ty požadují čtrnáctidenní karanténu pro všechny zaměstnance firmy. Zastavila by se tak výroba. Babiš s odbory nesouhlasí, mladoboleslavská Škoda Auto je podle něj klíčovou částí české ekonomiky.

Ošetřovné i pro OSVČ? Vláda o tom bude jednat znovu v úterý

Vláda bude o návrzích ministerstva práce a sociálních věcí jednat znovu v úterý. Premiér Babiš po jednání uvedl, že vláda chce prodloužit ošetřovné a také ho rozšířit i na živnostníky. 

„Je jasné, že chceme pomoci zaměstnancům i živnostníkům,“ uvedl Babiš. Přerušení pondělního jednání vysvětlil tím, že jedno opatření je nyní připraveno jako novela zákona, druhé jako nařízení vlády s jinou „technikou dodání peněz“.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) spolu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) vláda chystá další opatření pro zaměstnance a zaměstnavatele. V úterý je prodiskutuje i předsednictvo tripartity.

Ministři by o změnách, které mají mimo jiné prodloužit dobu ošetřovného pro rodiče žáků nyní zavřených škol, a rozšíření jejich okruhu například o živnostníky měli v úterý jednat od 10:00. Stejně jako v pondělí budou debatovat prostřednictvím videokonference. 

Ošetřovné by se mohlo podle návrhu ministerstva vyplácet za všechny dny, po které zůstanou školy v Česku kvůli nákaze novým koronavirem zavřené. Zaměstnanci s nemocenským pojištěním by ho mohli dostávat na děti do 15 let. Živnostníkům, kteří na ošetřovné nemají nárok, by pak stát mohl podle předlohy poskytovat příspěvek 424 korun za den.

Opatření by podle odhadů letos stála 1,5 až 2,5 miliardy korun.

Ošetřovné by podle návrhu mohli dostat i zaměstnanci, kteří po uzavření stacionářů a dalších center sociálních služeb musí doma pečovat o své blízké. Dávku z nemocenského pojištění je možné získat nejen na potomky, ale i na ostatní členy domácnosti, pokud jsou závislí na pomoci okolí či jsou nemocní. Vyplácí se 60 procent denního základu příjmu devět dnů. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) s nemocenským pojištěním na tuto podporu nárok nemají.

Vláda řešila i agendu, která se přímo netýkala siuace kolem šíření koronaviru. Kabinet podpořil návrh novely zákona, podle něhož by tajná služba Vojenské zpravodajství měla dostat na starosti obranu České republiky v kybernetickém prostoru. Vojenští zpravodajci by díky novele měli získat pravomoc kybernetického protiútoku.