Alkohol teče v Česku proudem, rizikově pije milion lidí. Hodně problémů s ním nově mají senioři

UDÁLOSTI: Za hranou rizikového pití se v Česku pohybuje přes milion lidí (zdroj: ČT24)

V sobotu začne únor. Podobně jako loni může nést přívlastek „suchej“. Takto nazvaná kampaň poukazuje na rizika pití alkoholu a nabádá alespoň k dočasné abstinenci. Alkohol zůstává podle odborníků v Česku velkým problémem – rizikově pije každý desátý člověk a každý druhý zná někoho, kdo má s alkoholem závažné potíže. Ty v poslední době závratným tempem přibývají i u seniorů, což byla dosud opomíjená skupina.

Bibit hera, bibit herus, bibit miles, bibit clerus – pije pán, pije paní, pije voják, pije kněz… Tak to napsali v hloubi středověku autoři jedné z básní z cyklu Carmina Burana. A to, co platilo ve 13. století, platí i dnes. V Česku až příliš.

Rizikově pije přes milion lidí, průměrně se tady vypije dvakrát více alkoholu než ve světě a každý druhý člověk v Česku zná někoho, kdo má s pitím závažné potíže.

Znáte osoby s problémy kvůli alkoholu?
Zdroj: Průzkum agentury Median

Experti nyní poukazují na rostoucí a dosud řádně neprozkoumaný problém, který představuje alkoholismus seniorů. „Nárůst spotřeby alkoholu u věkové skupiny nad 60 let je pro nás poměrně nový fenomén. Je tady řada rizik,“ podotkl Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví. Podle lékařů je potíž nejen v tom, že starší organismus alkohol hůře odbourává. Potíž představují i léky, které většina seniorů užívá.

Kolik starších lidí má problém s alkoholem, se přesně neví. Zatím chybí větší studie podobná těm, které vznikají například o pití alkoholu mezi mládeží. Odpovědní lidé si ale nový problém již začínají připouštět. „Už jsou i domovy pro seniory s adiktologickým programem. Není jich mnoho, je jich strašně málo. Takže i na to se musíme do budoucna zaměřit,“ připustila národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Kroky státu: daně, reklama

Společnost se nyní snaží politici „vyléčit“ od alkoholu pomocí různých omezení. To, které lidé již pocítili, je zvýšení spotřební daně na alkohol. Vláda je prosadila koncem minulého roku ruku v ruce se zvýšením rodičovské, ovšem i s argumenty o ochraně zdraví. Národní protidrogová koordinátorka zvýšení spotřební daně ocenila.

I podle psychologa Csémyho je zdražení na místě. „Je to zboží, které má rizika, a cenová úroveň je určitou formou dostupnosti,“ uvedl.

Dalším krokem by mělo být zpřísnění pravidel pro reklamu na alkohol. „Chceme, aby v rámci reklam nebyly žádné živé bytosti, aby reklama byla pouze na holý produkt,“ přiblížil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle ředitele Marketingového institutu Tomáše Pouchy je odstranění lidí z reklamy důležité. „Lidé nejvíce vnímají jiné lidi, potom zvířata, potom objekty a až jako poslední texty. Takže to funguje úplně nejvíc,“ ozřejmil.

Je sklenička během těhotenství v pořádku?

Pivo je v Česku zdaleka nejčastěji popíjeným alkoholickým nápojem, v přepočtu na čistý alkohol představuje polovinu z celkové konzumace. Zbylá polovina potom vyrovnaně připadá na víno a tvrdý alkohol.

První kontakt s alkoholem
Zdroj: Průzkum agentury Median

Jak ukázal průzkum agentury Median pro ministerstvo zdravotnictví, i v Česku mají lidé k pití určité výhrady. U otázky, zda je pití „trendy“, odpovědělo více lidí, že ne než že ano (49 ku 45 procentům, zbylých šest to nedovedlo posoudit), a většina dotázaných je přesvědčena o tom, že je problém, když se napije těhotná žena. Zcela v pořádku je to jen podle šesti procent respondentů, dalších 27 procent si myslí, že je to spíše v pořádku.

Většina dotázaných zná někoho, kdo má kvůli pití problémy. Z konkrétních důsledků, které při nadměrné konzumaci hrozí, znají především cirhózu jater, alkoholovou demenci a zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt či mrtvice.

Rizika způsobená nadměrnou konzumací
Zdroj: Průzkum agentury Median

„Suchej“ únor, který nabádá ke střídmosti a nejlépe alespoň k měsíční abstinenci, potom může také lidem prokázat, že si skutečně vytvořili závislosti. Podle spoluorganizátora akce Josefa Petra loni asi pětina lidí zprvu nemohla usnout, protože alkohol vysadili. „Jsou zvyklí před spaním vypít skleničku piva,“ ozřejmil. Po čase ale tyto problémy opadly. „Zjistili, že to jde a že mají spánek lepší a kvalitnější,“ dodal Josef Petr.