Počet nakažených chřipkou stále stoupá. Nejohroženější jsou teď děti ze základních škol

Česko se dále přibližuje prahu chřipkové epidemie. Oproti minulému týdnu zaznamenali lékaři nárůst chřipkových onemocnění o necelých sedm procent. Nejvíc ohroženou skupinou jsou momentálně děti na základních školách. České televizi informaci sdělil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

„V tomto týdnu evidujeme nárůst pacientů s akutním respiračním onemocněním, tedy i s chřipkou. Oproti minulému týdnu je jich o 6,8 procenta více. Jsme tedy na úrovni 1122 nemocných na sto tisíc obyvatel,“ uvedl pro Českou televizi Jan Kynčl z Oddělení epidemiologie infekčních onemocnění SZÚ. Epidemie se vyhlašuje při 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Šíření chorob zaznamenali lékaři hlavně u dětí ze základních škol. „Ve věkové kategorii 6 až 14 let je ten rozdíl největší. Oproti minulému týdnu přibylo o 24 procent nemocných dětí,“ uvedl Kynčl. Podle něj jde o skupinu, mezi kterou se chřipka šíří především kvůli každodennímu kontaktu a mnohdy nedostatečné hygieně.

Prosincových čísel však zatím leden nedosahuje. „Tento týden tak opět registrujeme mírný nárůst, zatím však nepřekonal předvánoční hodnoty,“ dodal Kynčl.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Epidemie může nastat v příštích týdnech

Podle odborníků přichází epidemie ve vlnách. Ta však zatím nikde v Česku vyhlášena není. „Všechny kraje zatím vykazují neepidemické hodnoty. Ukáže však příštích pár týdnů, kdy už může epidemie nastat,“ upřesnil Kynčl s tím, že nejvyšší výskyt chřipky je mezi prosincem a březnem.

Aktivita chřipky vzrůstá i jinde v Evropě. Většina zemí však zatím nehlásí výrazně nadstandardní hodnoty. Podle dat Světové zdravotnické organizace hlásilo v minulém týdnu středně vysokou chřipkovou aktivitu šest evropských států, vysokou aktivitu pouze Turecko a Izrael.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

Nejnebezpečnější je chřipka pro chronicky nemocné a seniory

Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí. Jde o jediné infekční onemocnění, které se v době epidemie pravidelně projevuje na statistikách celkové úmrtnosti.

Nejnebezpečnější je chřipka pro chronicky nemocné a seniory, kteří mají oslabenou imunitu. Jim také podle odborníků nejvíce prospívá očkování. Každoročně je vakcína sestavena na očekávané cirkulující typy chřipky, je proto třeba se nechat očkovat každý rok. Před onemocněním ochrání asi ze 60 procent, může mít ale mírnější průběh.

Z veřejného zdravotního pojištění mají vakcínu hrazenu senioři nad 65 let, chroničtí pacienti s vážnějšími nemocemi srdce a cév, ledvin či plic, cukrovkou léčenou léky a lidé v domovech seniorů, léčebnách dlouhodobě nemocných a podobných zařízeních. Ostatní si musí očkování u lékaře zaplatit, část jim vrátí na požádání zdravotní pojišťovna. 

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha