„Věřili jsme, že u dceřiné společnosti Deutsche Bahn je velká záruka fungování,“ řekl hejtman Půta. Vypovězení smlouvy s Arrivou neplánuje

Martin Půta hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj je připravený uplatnit vůči společnosti Arriva sankce, řekl v pořadu Interview ČT24 hejtman Libereckého kraje a místopředseda Asociace krajů ČR zodpovědný za dopravu Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Vypovězení smlouvy se ale podle něj v současnosti neplánuje. Hrozilo by v případě, kdy by dopravce zásadním způsobem nedodržoval jízdní řád, to se ale neděje, dodal.

Nové jízdní řády na konci roku zkomplikovaly želeniční dopravu. Cestující tak mnohdy museli čelit například výrazným zpožděním nebo problémům s nákupem jízdenek. V některých krajích problémy stále trvají. 

„Já jsem optimista, myslím, že i ta změna, která se v posledních týdnech ne úplně povedla, do budoucna přispěje k tomu, že doprava v České republice bude lepší,“ uvedl v pořadu Interview hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 

Na Liberecku, kde některé spoje nově zajišťuje Arriva, už se podle něj situace zlepšila. „Mezi svátky i těsně po nich jsme s naším novým dopravcem Arrivou řešili neplnění smlouvy, to, že vlaky nebyly nasazeny tak, jak měly, zpoždění a také nedostatky, které považuji za nejhorší,“ poznamenal Půta s tím, že se jedná například o to, že nasazené vlaky z Německa nemají nápisy v češtině.  

Za dopravní komplikace se Půta v Interview opět omluvil. To, že se přechod nepovedl je podle něj jednoznačně odpovědnost vedení kraje. „Já se nebudu nikam schovávat. Možná jsme měli více předem projednávat na více kontrolních dnech připravenost Arrivy,“ poznamenal Půta.

„Měli jsme samozřejmě signály, že vlaky mají připravené, všechno by mělo fungovat a že odzkoušeli odbavovací systém – což je mimochodem jeden z těch problémů, který zatím nefunguje stoprocentně a měl by fungovat v příštím týdnu,“ řekl. 

Vypovězení smlouvy nyní podle Půty nehrozí

Jinou možnost, než po Arrivě vyžadovat dodržování smlouvy, ale podle Půty kraj nemá. „My jsme smlouvu uzavřeli s někým, kdo je dceřiná společnost Deutsche Bahn, a věřili jsme, že i to je velká záruka, že věci budou fungovat,“ konstatoval. 

Vedení Libereckého kraje je podle Půty připravené uplatnit vůči Arrivě sankce. „Za první dva týdny v Libereckém kraji máme vyčísleno zatím necelého půl milionu korun,“ upřesnil hejtman a dodal, že ředitele Arrivy už kraj upozornil, že danou pokutu uplatní. Jedná se přitom o výchovnou sankci. 

Vypovězení smlouvy s Arrivou ale v současnosti není v plánu. „Hrozilo by v případě, kdy by dopravce zásadním způsobem nedodržoval jízdní řád, že by některé vlaky nebyly vůbec vypravovány, a to se neděje,“ prohlásil Půta. 

„Z posledního týdne máme informace, že jízdní řád je dodržován na devadesát šest procent. To znamená, že jsou tam jenom jednotlivé případy, kdy vlak přijede později,“ poznamenal.

Pokud by k vypovězení smlouvy ale přece jen došlo, najít náhradního dopravce by podle Půty bylo složité. „Možná by České dráhy či jiný dopravce našel vozidla staršího data, to je ale cesta, kterou Liberecký kraj jít nechce,“ uzavřel hejtman Půta.  

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.