Víkend bude zpočátku oblačný, ale v neděli se vyjasní. Přírodní sníh leží hlavně na hřebenech

Počasí na víkend a přehled sněhu na horách (zdroj: ČT24)

Víkend bude zpočátku oblačný až zatažený, místy lze očekávat přeháňky, v polohách nad 500 metrů sněhové. Během soboty ale budou srážky ustávat a ubude oblačnosti a v neděli se dá očekávat většinou slunečné nebo polojasné počasí. Lyžařům v Česku letošní zima zatím příliš nepřeje, na svazích leží především technický sníh. Přírodní se ve vyšší vrstvě vyskytuje jenom v nejvyšších polohách hor.

V pátek ráno byly v Česku relativně velké teplotní rozdíly, zatímco v Čechách se minima většinou nedostala pod bod mrazu, na Moravě bylo chladněji. Rozdíly se dají očekávat i během dne, maxima se dostanou na 6 až 10 stupňů, ale opět bude chladnější Morava, kde teploty vystoupají pouze na 2 až 5 stupňů. Nižší teploty mohou být místy i na severovýchodě Čech.

V průběhu posledního pracovního dne bude spíše polojasno nebo oblačno, později odpoledne a k večeru má od severozápadu přibývat další oblačnost. Ojediněle může na severozápadě také pršet, ve vyšších polohách bude přitom déšť přecházet ve sněžení.

Sněhové přeháňky

V sobotu lze očekávat maximální teploty mezi 2 a 6 stupni, ráno se teploty budou pohybovat kolem nuly, chladněji by opět mělo být na Moravě. Objevovat se mohou smíšené nebo sněhové přeháňky v polohách nad 500 metrů nad mořem. V severních horských oblastech může napadnout kolem sedmi centimetrů sněhu.

Už v sobotu začne oblačnosti ubývat a v neděli se dá očekávat většinou slunečno, skoro jasno nebo polojasno. V neděli by proto nemělo pršet ani sněžit. „Ovšem je třeba počítat po ránu s tvorbou mlh a nízké oblačnosti a výjimečně se v některých regionech může udržet od odpoledne,“ upozorňuje meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

Očekávané maximální teploty během neděle jsou plus 3 až 7 stupňů, ale v místech s mlhou nebo nízkou oblačností bude chladněji. Ranní teploty mohou v neděli spadnout až šest stupňů pod nulu.

Lyžařská nepřízeň

Letošní zima zatím lyžařům v Česku příliš nepřeje, sněhu na horách totiž mnoho neleží. Po čtvrtečním dešti navíc utrpěla jeho kvalita i výška. Skiareály fungují většinou pouze v omezeném provozu. Na svazích leží především technický sníh. Od minulého týdne se navíc podmínky zhoršily, oteplilo se a pršelo, vlekaři tak nemohli umělý sníh vyrábět.

Dostatek svahů najdou lyžaři především v Krkonoších, například Špindlerův Mlýn a Černá hora – Pec nabízejí dohromady více než 50 kilometrů sjezdovek. I v ostatních pohořích jsou ale otevřená střediska s dostatečným množstvím umělého sněhu.

Přírodní sníh ve vyšší vrstvě leží jen v nejvyšších polohách hor, například na hřebeni Šumavy na Březníku může být kolem 70 centimetrů, ale v Horské Kvildě neleží sníh vůbec. Podobná situace je v Krušných horách, Jizerských horách nebo Beskydech. Nejlepší situace je v Krkonoších, kde se sněhová pokrývka na hřebenech pohybuje kolem 80 centimetrů.