Rozjezd lyžařské sezony byl na českých horách pomalý. Na konci roku se však řada areálů otevřela

Pro české hory bývají Vánoce jedním z vrcholů sezony. Každoročně do nich na svátky přijedou tisíce lyžařů. A hotely bývají plně obsazené. Letos ale podnikání ski areálům komplikuje počasí. Někde už vleky spustili, jinde ale sníh chybí. Třeba na západě Česka je řada sjezdovek i běžkařských tratí stále mimo provoz. Řada vlekařů tak spoléhá na tento víkend, kdy by mělo v řadě míst sněžit.

Nejvíce otevřených lyžařských středisek nabízejí Krkonoše. Zavřené zůstávají Paseky nad Jizerou, nelyžuje se ani v Jablonci nad Jizerou, Herlíkovicích nebo Vrchlabí. Pouze jeden vlek je potom v provozu v Harrachově, Rokytnici nad Jizerou nebo Vítkovicích.

Ski areál Špindlerův mlýn má v provozu pět vleků ze 17 a Ski resort Černá hora – Pec, který sdružuje několik lyžařských areálů, nabízí 18 vleků z 50. V Černé hoře je na sjezdovách 25 až 55 centimetrů prachového sněhu, v Peci pak 30 až 50 centimetrů. 

V Jizerských horách se lyžuje na Tanvaldském Špičáku, na Severáku a také na Černé Říčce v Desné na Jablonecku. Mimo provoz zatím zůstává Ještěd, Bedřichov i Kořenov. 

V Orlických horách mohou lyžaři v sobotu využít areály v Deštném a Říčkách, v obou ale jezdí jen jeden vlek. V provozu jsou také Čeňkovice a Červená Voda. Otevřený už je také areál Kraličák a Dolní Morava.

x
Zdroj: ČT24

V Jeseníkách nabízí nejlepší sněhové podmínky Praděd, kde v sobotu fungují dva vleky. Lyžuje se také na Červenohorském sedle, v Koutech nad Desnou, Ramzové a čtyři vleky nabízí Karlov pod Pradědem. 

 V Beskydech funguje ski areál Bílá, kde jsou v provozu tři vleky. Na Valašsku je pak v provozu areál Razula a také Karolinka. 

Na Šumavě nabízí čtyři vleky bavorský Hochficht, na sjezdovkách tam leží asi 25–45 centimetrů technického sněhu. Tři vleky pak jezdí na Lipně a v provozu je také areál na Zadově nebo na Kvildě. 

Sněhové zpravodajství
Zdroj: ČT24

V Krušných horách nabízí nejlepší podmínky pro lyžování skiregion Klínovech/Fichtelberg, kde je v provozu 8 ze 23 lanovek či vleků. Funguje také areál Boží Dar – Novako. 

Vedle toho fugnuje také areál Monínec na České Sibiři a lyžuje se také v Olešnici na Vysočině nebo v Chotouni u Prahy.