Žádosti o úvěr obsahovaly bláboly, řekla soudkyně. Případ vytunelovaného MSD bude ještě řešit vrchní soud

Události: Verdikt v kauze vytunelování MSD (zdroj: ČT24)

Pět let vězení si za vytunelování Metropolitního spořitelního družstva (MSD) odpykají manažeři Petr Jánský a Jan Zavřel. Daniela Turečka poslal soud do vězení na šest let. Všechny potrestal také pětiletým zákazem činnosti. Janu Vinšovi, který sjednával takzvané bílé koně, uložil soud sedmiletý trest vězení. Verdikt není pravomocný, kauzu bude řešit ještě vrchní soud.

Státní zástupkyně pro členy představenstva záložny požadovala výrazně přísnější tresty včetně propadnutí majetku. Soudní senát však muže shledal vinnými nikoliv ze zpronevěry, ale z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Obžaloba tvrdila, že manažeři tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013 prostřednictvím úvěrů, které sami schvalovali. Údajně nastavili proces poskytování podnikatelských úvěrů tak, aby hodnocení žadatelů bylo jen formální. K penězům se proto dostávaly takzvané ready-made firmy bez historie. Muži vinu odmítají.

Rozsudek pražského městského soudu uznal vinnými všech 19 lidí obžalovaných za vyvedení prostředků z družstva – většinu za úvěrové podvody a za praní špinavých peněz. Shodl se s obžalobou v tom, že skupina způsobila škodu přesahující 1,2 miliardy korun. Družstvo následně zkrachovalo. Poškozené, tedy Metropolitní spořitelní družstvo a Garanční systém finančního trhu, odkázal soud s nároky na náhradu škody do civilního řízení.

Soudkyně si posteskla nad finanční negramotností

„Možná se vám ty tresty zdají nízké. Ale obžalovaní, které jsme dneska odsoudili, nebyli ti hlavní pachatelé, na jejichž účtech končily finanční prostředky. Někteří z nich jsou už stíháni,“ zdůraznila předsedkyně senátu Dana Pacholíková.

Dále konstatovala, že za poskytováním těchto úvěrů stála především nekompetentnost úvěrových pracovníků družstva. „Oni byli ti, kdo to měli přezkoumat. Nikdo ale neměl žádné námitky. Žádosti o úvěr obsahovaly bláboly, jiné slovo mě v této souvislosti bohužel nenapadá,“ pokračovala soudkyně.

Doplnila, že po tomto soudním procesu si myslí, že finanční gramotnost českých občanů je pravděpodobně nejnižší v Evropské unii. „Je to neuvěřitelné. Oni přišli s tím, že jsou nevinní, že jenom něco podepsali a že je to v podstatě vůbec nezajímá,“ řekla Pacholíková na adresu nastrčených podnikatelů s tím, že prakticky všichni byli zadlužení a v exekucích.

V čele firem žádajících o úvěry stáli podle verdiktu nastrčení lidé. Nejpřísnější trest ze všech obžalovaných – sedmileté vězení – dostal Jan Vinš, který tyto bílé koně údajně k trestné činnosti sjednával. Bílé koně soud potrestal většinou pěti nebo šesti lety vězení a pětiletým zákazem činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností.

Státní zástupkyně Daniela Smetanová se obratem odvolala v neprospěch všech obžalovaných s výjimkou bývalého vojáka Jakuba Andrese, jemuž soud trest odpustil. Muž, který si již odpykává devatenáctiletý trest vězení za nájemnou vraždu drogového dealera, se k praní špinavých peněz přiznal a výrazně přispěl k objasnění činnosti dalších obviněných. „Rozhodně si nemyslím, že šlo o pouhé porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlila žalobkyně.

Organizátora zpronevěry soud teprve čeká

Státní zástupkyně Daniela Smetanová žádala pro Jánského, Turečka a Zavřela odnětí svobody v rozmezí od 9,5 do deseti let, propadnutí veškerého majetku a maximální možný, tedy desetiletý zákaz činnosti v bankovnictví i ve statutárních orgánech firem. Tureček v pátek dostal souhrnný trest, protože byl nedávno pravomocně odsouzen za úvěrový podvod v MSD. K soudu nepřišel na rozdíl od zbylých dvou manažerů, kteří se hned odvolali.

Pokud vrchní soud páteční rozsudek zruší a vrátí věc k novému projednání, případ bude muset začít řešit nový soudce. Pacholíková totiž odchází do důchodu.

Na podezřelé toky peněz v MSD upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí. Státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peníze. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu, která tehdy měla přibližně 14 tisíc členů, do konkurzu.

Hlavním organizátorem zpronevěry a následného praní špinavých peněz byl podle obžaloby Petr Koltok, jehož skutky projednává soud v odděleném hlavním líčení.