Rána v Česku patří mrazu. O víkendu se ale oteplí

Události: Rána v Česku jsou na konci října mrazivá, lidé už se připravují na zimu (zdroj: ČT24)

Česko ve čtvrtek zažilo mrazivé ráno, nejchladněji bylo v Jizerských horách, kde teplota sestoupila na zhruba minus třináct stupňů Celsia. Republikový průměr teplot v šest hodin činil minus 3,8 stupně Celsia. S přízemními mrazy se dá počítat v pátek a ještě i v sobotu. Pak už budou rána ale výrazně teplejší a denní teploty se posunou nad desítku.

Během pátku čeká Česko polojasno, odpoledne a večer bude přicházet od západu oblačnost a v Čechách později místy slabě zaprší. Přes den se dají čekat teploty mezi 5 a 9 stupni Celsia. Srážky by měly ustávat během soboty, kdy už bude do Česka proudit teplejší vzduch od jihozápadu až jihu, a denní teploty povyskočí na 8 – 12 stupňů.

I přes nedělní přeháňky se rtuť teploměrů vyšplhá během druhého víkendového dne zas o něco výš, mezi 13 až 17 stupňů Celsia. A nad desítkou se zřejmě budou pohybovat teploty i během příštího týdne.

Čtvrtek byl mrazivý

Největší mráz ukázaly ráno teploměry ve stanicích Kořenov a Jizerka-rašeliniště, a to minus 13,2 stupně Celsia. Z níže položených stanic mělo nejnižší teplotu Velké Chvojno na Ústecku, meteorologové tam naměřili 9,6 stupně pod nulou. 

Mrazy ale zasáhly téměř celé Česko. Lehce nad nulou zůstaly teploty pouze na jižní Moravě. Nejvyšší teplotu hlásily ráno Otice u Opavy, kde meteorologové naměřili 0,7 stupně Celsia.

Na některých místech republiky se ráno objevily také mlhy, a to především ve Slezsku, na jižní Moravě nebo na jihu Čech.  

Mlhy v Česku
Zdroj: ČT24

Během dne by zůstalo v Česku slunečné počasí. Na většině území převládlo jasno nebo skoro jasno s teplotami mezi čtyřmi až osmi stupni Celsia, na horách kolem jednoho stupně.