Botanik, popularizátor vědy a publicista. Rada pro výzkum ocenila Václava Větvičku

Botanik a popularizátor vědy Václav Větvička získal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). V Hrzánském paláci v Praze mu ji předal ministr průmyslu a obchodu a místopředseda RVVI Karel Havlíček (za ANO). Větvička působí také jako spisovatel, publicista a moderátor.

S oceněním se pojí odměna 350 tisíc korun, je udělováno za propagaci a popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Jednaosmdesátiletý Větvička je už desítky let popularizátorem botaniky. Po studiu geobotaniky na Univerzitě Karlově pracoval v Botanickém ústavu Akademie věd.  

Mezi lety 1975 až 1992 pak stál v čele Pokusné a aklimatizační stanice v Praze-Černolicích, která se specializovala na záchranné pěstování ohrožených druhů rostlin.

Tři roky vedl Větvička průhonický park a v letech 1992 až 2007 byl ředitelem Botanické zahrady Univerzity Karlovy v Praze. Za jeho působení zahrada dokončila například rekonstrukci historických skleníků nebo získala semenáček ze vzácné borovice dlouhověké, staré více než čtyři a půl tisíce let, kterou botanik přezdívá Metuzalémek. Poté měl na starost park zámku Štiřín.

Popularizační publikace

V roce 2004 mu Akademie věd udělila medaili Vojtěcha Náprstka. Loni Větvička od prezidenta Miloše Zemana obdržel medaili Za zásluhy v oblasti vědy.

Václav Větvička je v neposlední řadě také autorem a spoluautorem řady odborných i popularizačních publikací. Jeho nejúspěšnější kniha Stromy a keře se dočkala zatím 37 vydání. 

Pozornost čtenářů si získaly i jeho Poutník okouzlený rodnou zemí, Herbář pod polštář, Něco pro zahřátí duše, Zelená kuchyně, Berounka – Řeka bez pramene či Korálky na šňůrce života. 

Kouzelné bylinky: Kouzelná růže (zdroj: ČT24)

Řadu let Větvička připravoval „otvíráky“ pro pořad Meteor a pravidelně vystupoval v Českém rozhlase Leonardo. Působil také v pořadu České televize Receptář nejen na neděli a později v televizi Prima v pořadu Receptář prima nápadů měl botanickou poradnu. Spolupracuje také s Českým rozhlasem Dvojka. 

Otec dvou synů se zajímá i o výtvarné umění a výstavnictví a je kmotrem růže keltské. V roce 2014 získal ocenění šarmantní osobnost roku.