Zdravotnictví máme rakouské, ale bez peněz bude brzy bulharské, varoval chirurg Pafko

Pafko: Lékaři nemají zájem o práci v nepřetržitých provozech (zdroj: ČT24)

Situace českého zdravotnictví se horší. Myslí si to chirurg Pavel Pafko, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Situaci s přesčasy, které lékaři běžně slouží v rozporu se zákoníkem práce, označil jako neudržitelnou. Přepracovaní doktoři jsou pak podle něj náchylnější k chybám. Vysvětlil také, proč se zdravotníci nehrnou do nemocnic: nechtějí pracovat v nepřetržitých provozech.

„Český občan chce zdravotnictví rakouské nebo německé, nechce bulharské nebo rumunské,“ řekl na úvod rozhovoru Pafko. „Zatím ho máme, přestože do něj tečou daleko menší peníze,“ sdělil a varoval, že pokud do českého zdravotnictví nepůjde financí více, kýžený standard nebude moci být naplněn.

Obtíží podle Pafka přibývá. Lékaři například často pracují přes čas a tím de facto porušují zákoník práce. „Sám jsem udělal průzkum chirurgických oddělení. Průměrná přesčasová práce chirurga v Česku je 812 hodin ročně. Zákoník práce dovoluje 416,“ informoval. „Nikdo si s tím neví rady, ale je to těžko udržitelné,“ dodal.

„Obávám se, až se někomu něco stane a ukáže se, že lékař po noční službě přes den pracoval, a tedy nedodržel zákonem stanovenou pauzu, a advokát pacienta to pozná, tak se toho lékaře nikdo nezastane,“ bojí se Pafko.

S myšlenkou na nemocné a na peníze

Nabízí se otázka, proč lékaři přesčasy dělají. Kdyby je nesloužili, zastavil by se provoz v mnoha nemocnicích, především v těch menších, vysvětlil Pafko. „Myslí na nemocné,“ poznamenal chirurg na adresu doktorů.

„A po pravdě řečeno, myslí i na svůj příjem. Uvádí se, že lékaři berou 80 až 100 tisíc korun. Je to pravda. Ale nikdo nepočítá, za kolik je to hodin. Mělo by se mluvit o hodinové mzdě, ne o celkovém příjmu,“ podotknul.

Mladí lidé přitom podle Pafka stále více upřednostňují volný čas před výší příjmu. Lékaři proto nechtějí pracovat v noci, o víkendech a přesčas, neboť se to negativně promítá do jejich osobního a rodinného života.

Proto je také obtížné sehnat doktory, kteří by chtěli pracovat v nemocnicích. „Lékaři nemají zájem o práci v nepřetržitých provozech, raději se uchýlí do ambulantního sektoru, kde mají pracovní dobu, víkendy volné, každý večer spí doma, a když mají velký problém, tak ho pošlou kolegům do nemocnice,“ popsal Pafko.

V nemocnicích tudíž podle Pafka zůstávají vedle mladých absolventů, kteří si po promoci musí udělat atestaci, především nadšenci. „Dobrovolně tam lidé z ambulancí nepůjdou,“ myslí si Pafko a ocenil práci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který se podle něj snaží situaci řešit.

Chirurg připustil, že přepracovaní lékaři jsou náchylnější k chybám. Zmínil také, že v českém zdravotnictví chybí asi tři tisíce sester. Ty, které vykonávají jejich práci, pak podle Pafka mohou jednat „neadekvátně“.