Legendární přání panu Vaňkovi. Před 30 lety komunistický režim omylem pogratuloval Havlovi

Události ČT: Třicet let od přání Ferdinandu Vaňkovi (zdroj: ČT24)

Sedmého října 1989 se v příloze tehdejšího Rudého práva objevil nenápadný inzerát s fotografií a s přáním jistému Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku. Ve skutečnosti ale deník, který byl hlásnou troubou komunistického režimu, zveřejnil blahopřání svému úhlavnímu nepříteli – Václavu Havlovi. Ten v tu dobu pobýval na Hrádečku.

Jedná se o nejslavnější inzerát své doby, který přitom na první pohled nebyl ničím výjimečný.  Petr Rýgr v něm ale přiměl totalitní režim poděkovat za namáhavou práci a popřát k narozeninám tomu, kdo proti němu bojoval. Stálo ho to tehdy nemalých 460 korun.

„Byla to spíš taková poťouchlost, snaha komunistům něco provést,“ uvedl před čtyřmi lety autor inzerátu Petr Rýgr. 

Jméno oslavence v inzerátu si vypůjčil od alter ega Václava Havla – hlavní postavy z jeho jednoaktové hry Audience. Intelektuál Ferdinand Vaněk, stejně jako kdysi Havel, je v ní zaměstnán v pivovaru.

Blahopřání mělo nečekaný úspěch

Někdejší tajemník Václava Havla Vladimír Hanzel vzpomíná, že se po vytištění inzerátu tehdejší disident číslo jedna výtečně pobavil. „Ono to totiž bylo v jeho stylu humoru, takové trošku poťouchlé a konspirativní,“ řekl Hanzel. 

Blahopřání vyšlo v sobotní příloze deníku dva dny po 53. narozeninách tehdy budoucího prezidenta. I díky Havlově fotografii, která se v tisku objevila poprvé po dlouhé době, mělo nečekaný úspěch.

„Ten den alespoň v Praze zmizelo Rudé právo z kiosků, kde se prodával tisk, to bylo podezřelé, takže to zkoumali a velice rychle na to přišli,“ vylíčil Hanzel. O inzerátu navíc už večer informovala Svobodná Evropa.

 „Někdy, abyste si sám sebe mohl vážit, uděláte něco, i když máte třeba starost, co z toho bude,“ vysvětlil svou motivaci už dříve Rýgr. 

Nakonec jeho čin ale žádné následky neměl. Potrestat už komunisté Petra Rýgra nestihli. Za necelé tři měsíce po otištění inzerátu se totiž z oslavence a disidenta stal prezident. 

Blahopřání k narozeninám Ferdinanda Vaňka se po třiceti letech  znovu objevilo na stránkách deníku Právo. Staronový inzerát vyšel v sobotu 5. října, kdy by bývalý prezident oslavil své 83. narozeniny.