Záchranné služby trápí nedostatek lékařů. Noví se nehlásí a stávající jezdí přes čas

Události: Nedostatek lékařů u záchranářů (zdroj: ČT24)

U záchranných služeb v jednotlivých krajích chybí desítky lékařů. Nejhorší je situace v příhraničních oblastech, kde mají ředitelé často problém obsadit všechny směny. Doktoři tak musí pracovat přesčas a přiznávají, že mnohdy porušují zákoník práce. Ministerstvo chce rozpočet záchranných služeb pro příští rok navýšit o 300 milionů.

Ne v každém autě záchranné služby jezdí lékař. Doktoři vyráží jen k nejvážnějším případům. Běžnou praxí je, že jeden má na starost celkem čtyři posádky, mezi nimiž v případě potřeby přejíždí.

Například jihočeská záchranná služba měla v loňském roce celkem 83 tisíc výjezdů. Z toho jen ve dvaceti procentech případů vyjížděla k pacientovi posádka s lékařem. „Komplikace jsou potenciálně v tom, že bude potřeba lékař na více místech najednou. Nicméně doposud jsme se s tím dokázali poprat, řekl bych, se ctí,“ popsal situaci lékař Ondřej Procházka. 

ZZS v roce 2018
Zdroj: ČT24
Počet výjezdů
Zdroj: ČT24

Takový systém je podle záchranářů efektivní, ale pouze za předpokladu, že každá základna zaměstnává dostatek lékařů. Jenže právě v tom je už řadu let problém. Většinu z krajských záchranných služeb trápí personální nouze.

„V roce 2018 jsme přijali dva nové lékaře na hlavní pracovní poměr, ale tři nám odešli,“ konstatoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl a dodal, že lékaři stárnou. „Mám v organizaci přes jednu třetinu lékařů v důchodovém věku,“ řekl.

Kde chybí lékaři a kolik
Zdroj: ČT24

„Lékaři musí sloužit velké množství přesčasů a mnohdy přivřít oči nad striktním dodržováním zákoníku práce,“ vypíchnul ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a prezident Asociace záchranných služeb ČR Marek Slabý důvody, proč se lidé do záchranek nehrnou.

„Zcela běžně mají standardní úvazek někde kolem 170 hodin, ale řada z nich slouží 250, 300 hodin. Pochopitelně na osobní život není tolik času, což vadí mladým lékařům, kteří do tohoto vlaku nechtějí nastoupit,“ přiblížil Slabý.

Nedostatek lékařů řeší většina základen tak, že na částečné úvazky zaměstnává kolegy ze soukromých praxí a nemocnic. I ty si nicméně už řadu let na nedostatek personálu stěžují. 

Záchranné služby dostanou od ministerstva 300 milionů navíc

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo, že záchranným službám příští rok poskytne na provoz o 300 milionů korun více než loni. „Je to asi desetiprocentní nárůst, což je jeden z největších za poslední roky. To je otázka finanční motivace,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Jiná otázka je, abychom lékaře vůbec měli. Proto jsme se rozhodli, že podpoříme i lékařské fakulty, což se už děje od tohoto akademického roku, kdy navýšily kapacity o 15 procent,“ sdělil ministr.