Ministerstvo by mělo posudek o ceně nových radarů získat do konce září

Události: Současné armádní radary už značně přesluhují svou životnost (zdroj: ČT24)

Nákupu nových mobilních radarů pro armádu už skoro nic nebrání. Ministerstvo obrany teď čeká na odborný posudek na výši ceny. Ten má dostat nejpozději do konce září. Osm radarů má vyjít na zhruba 3,5 miliardy korun. Česko je chce koupit přímo od izraelské vlády. První zařízení by mohla dostat armáda v závěru roku 2021.

Vojáci díky novým 3D mobilním radarům MADR získají přehled o vzdušném prostoru v malých výškách. Zařízení totiž zachytí veškerý pohyb ve výšce od 100 do 3000 metrů. A to až na vzdálenost 350 kilometrů.

„Je to zařízení, které slouží pro detekci a klasifikaci vzdušných cílů. Dokáže poznat typ cíle, jestli se jedná o vrtulník nebo letoun,“ vysvětluje člen představenstva pardubické Retie. Ta se má na výrobě radarů podílet.

Současné radary jsou staré 35 let

Pro armádu je nákup nových radarů zásadní věc. Současná technika totiž hlídá český vzdušný prostor od poloviny 80. let a už dvakrát překročila svoji životnost. Ministerstvo slibuje armádě nové radary už od roku 2004. „Současné radary jsou staré 35 let, takže pevně věřím, že nové radary budou a děláme pro to všechno,“ ujišťuje ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

3D mobilní radar
Zdroj: ČT24

Zakázka ale málem opět skončila pod stolem. Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová totiž v květnu 2018 oznámila, že inspekce ministerstva obrany zjistila ohledně zakázky „extrémně závažné nálezy“. Věc pak prošetřovala Vojenská policie, která ale záležitost odložila, protože nezjistila trestný čin.

První z osmi mobilních radiolokátorů nedostanou vojáci dříve než na konci roku 2021, podle smlouvy má totiž izraelská strana na dodání 22 měsíců. Kontrakt s Izraelem chce ministerstvo obrany podepsat během několika týdnů. 

Český průmysl se má na dodávce radarů podílet 30 procenty. Výroba měla začít v pardubické Retii. Její mluvčí ale upozorňuje, že zatím není žádný uzavřený kontrakt, který by deklarovaných 30 procent zaručoval: „Obavy nejsou na místě, minimálně 30 procent zakázky půjde za českými firmami,“ uklidňuje ředitel odboru komunikace na ministerstvu Jan Pejšek.