Poplatek za ubytování může dosáhnout příští rok až 50 korun. Nově se má vztahovat i na Airbnb

Horní sazba poplatku z ubytovacích kapacit se může zvýšit od příštího roku až na 50 korun za osobu a den, při dvouměsíčním pobytu by mohla být sazba na šesti korunách. Platit by nově měli i ubytovatelé v soukromí, tedy i pronajímatelé zapojení do služeb jako Airbnb. Změny v novele o místních poplatcích schválili senátoři, rozhodnout o nich musí ještě poslanci. Ti chtěli zachovat až do roku 2021 maximální sazbu na současných 21 korunách.

Navrhovaná sazba ve výši zhruba dvou eur odpovídá sazbám v okolních státech. Mohla být i dvojnásobná, jak navrhl senátní výbor pro veřejnou správu, který chtěl horní sazbu zvýšit na 100 korun za osobu a den. Senátoři to ale odmítli, proti se stavěly i Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Asociace hotelů a restaurací.

Odvod poplatku se má podle novely vztahovat i na pronajímatele zapojené do služeb typu Airbnb.  Novela rovněž slučuje ubytovací poplatek s rekreačním a lázeňským poplatkem, což podpořila i Hospodářská komora.

  • V Česku Airbnb funguje od roku 2009. Podíl aplikace Airbnb na počtu přenocování v Praze vzrostl v roce 2017 o 4,7 procentního bodu na 14,7 procenta.
  • V roce 2017 si hosté zarezervovali v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc. V mimopražských regionech se počet zvýšil o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 000 hostitelů. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.
  • Více než 420 000 Čechů ve stejném roce naopak využilo aplikace k ubytování v zahraničí. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už předloni vyrovnalo objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení.
  • Zdroj: ČTK

Senátoři ale upravili okruh osob, které by byly od poplatku osvobozeny. Platit by to mělo i pro studenty do 26 let, kteří bydlí na takzvaných internátech nebo na vysokoškolských kolejích.

Poplatek už nebude rozdělený podle místa a účelu pohybu

Poplatku má podle předlohy podléhat krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel. Vybírat ho bude moci jakákoliv obec bez ohledu na to, zda jde o pobyt v lázeňských místech nebo v místech velkého turistického ruchu. Výši poplatku si bude moci nastavit každá obec podle svých potřeb, nejvýše však na úroveň maximální zákonné sazby, nově tedy 50 korun.

Nyní může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, který činí až šest korun na lůžko a den. Lázeňský a rekreační poplatek je až 15 korun na osobu a den. Oba poplatky, tedy z ubytovací kapacity a rekreační a lázeňský, mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.