Zemřel spisovatel a novinář Vladimír Kučera

Zemřel Vladimír Kučera. Spisovateli, novináři a moderátorovi pořadu Historie.cs bylo 72 let. S Českou televizí spolupracoval také na pořadu Politické spektrum, v minulosti se podílel i na dalších diskusních pořadech.

Vladimír Kučera vystudoval v 70. letech někdejší Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. „Vždycky jsem chtěl být novinářem, tatínek byl strojní sazeč. Ale jaksi od prvního ročníku fakulty jsem věděl, že to naplno dělat nebudu, že to nepůjde,“ vzpomínal Kučera.

Až do roku 1990 pracoval v Ústavu zdravotní výchovy, jen občas psal pod jménem Ladislav Kučírek sloupky do víkendové přílohy Mladé fronty. Po revoluci psal do deníků Práce, Prostor, Lidová demokracie a Večerní Praha a spolupracoval s Českou televizí. Po roce 1998 přispíval jako publicista na volné noze do různých médií hlavně názorovými texty. Knižně potom vyšlo několik jeho rozhovorů či soubory komentářů.

V ČT jako dramaturg figuroval u několika diskusních pořadů a autorsky se podílel na satirickém Stalo se… Spolupracoval také na několika dokumentech, na ČT24 potom začal moderovat pořady Historie.cs a Politické spektrum. V roce 2016 převzal Vladimír Kučera Cenu Ferdinanda Peroutky.

Režisér pořadu Historie.cs Petr Jančárek vzpomíná na Vladimíra Kučeru (zdroj: ČT24)

„Byl to velmi chytrý, sečtělý člověk a pro diskutéry pořadu Historie.cs byl důstojným a dobrým partnerem. Na věci se dovedl podívat i z jiného úhlu, zároveň uměl dobře rekapitulovat. Jako profesionál byl skromný. Neprožíval úkorně, když mu někdo ubližoval, ale nesl to velmi statečně. Bavil ho sport, hlavně fotbal a hokej coby kolektivní sporty, které mají napojení na společnost,“ připomněl Kučeru režisér pořadu Historie.cs Petr Jančárek.

V uměleckém světě byl Kučera znám jako autor námětu k filmu Karla Kachyni Blázni a děvčátka a také jako textař. Texty písní psal například pro Hanu Hegerovou, Petru Černockou nebo Zdeňka Mertu.

Podívejte se na rozhovor s Vladimírem Kučerou ze 6. února 2017: 

Vladimír Kučera: V lidech opět roste touha po silném vůdci (zdroj: ČT24)