Za výhrůžky střelbou na školách hrozí šestnáctiletému mladíkovi půl roku vězení

Události ČT: Výhrůžky střelbou na sociální síti (zdroj: ČT24)

Šestnáctiletého mladíka, který vyhrožoval střelbou na školách, podezřívají policisté z nebezpečného vyhrožování. Za to mu jako mladistvému hrozí půl roku vězení a také výchovná opatření. Sdělil to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie před rizikem útoku střelce varovala některé vysoké a střední školy v pondělí odpoledne. V podvečer pak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na svém twitterovém účtu informoval, že policisté už znají identitu pachatele. Jde o šestnáctiletého mladíka. Ten se přiznal, že na sociální síť výhružku umístil. Šlo podle něj jen o žert.

„Zadržený mladík je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování, kdy mu s ohledem na jeho věk hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Jelikož je podezřelým osoba mladistvá, musí tak počítat i s výchovnými opatřeními,“ doplnil.

Před možným útokem varovala policie školy v pondělí. Avízo dostala i Univerzita Karlova, která má téměř 49 tisíc studentů. „V odpoledních hodinách jsme byli informováni policií o možném útoku na pražské školy. Přijímáme opatření k eliminaci možného rizika,“ řekl v pondělí rektor univerzity Tomáš Zima. Podle něj šlo o „obecné zvýšené riziko“ útoku na některou ze škol.

Na varování před možným útokem střelce upozornil server Deník N, kterému nejmenovaný policejní zdroj řekl, že za výhrůžkou střelbou stál účet na sociální síti vedený pod falešnou identitou.