Úředníci přece dodrží zákon, má jasno ministr Havlíček. Jurečka chce odpověď na audit od NKÚ

Události, komentáře o vývoji kolem auditu Evropské komise (zdroj: ČT24)

Žádný z úředníků jednotlivých resortů by si při zpracovávání reakcí na předběžnou auditní zprávu Evropské komise (EK) nedovolil obhajovat něco, co by snad bylo v rozporu se zákonem. V Událostech, komentářích to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO). Zpráva Komise tvrdí, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček po zasedání kabinetu, který se zprávou zabýval, uvedl, že reakci na předběžnou zprávu Komise budou psát úředníci jednotlivých resortů, uzavře ji Národní orgán pro koordinaci při ministerstvu pro místní rozvoj.

Za spolehlivost úředníků ministerstev se ministr Havlíček postavil v reakci na slova bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky. Ten v Událostech, komentářích přišel s požadavkem, aby konečné slovo v odpovědi Evropské komisi měl Nejvyšší kontrolní úřad. „Vůbec nechci shodit pana premiéra Andreje Babiše, ale bylo by dobré říci v zájmu České republiky i této vlády, ať to dělá někdo jiný než resorty pod kuratelou ANO, ať to dělá NKÚ,“ uvedl Jurečka, podle něhož by tím byla zajištěna nezávislost reakce.

Podle Havlíčka ale něco podobného není možné, protože audit vyžaduje reakci právě po řídících výborech daných ministerstev. „To jinak procesně nejde nastavit. Proběhne to zcela legální, standardní, normální cestou jako v jakémkoli jiném případě,“ reagoval Havlíček.

„V danou chvíli jsme úplně na začátku celého procesu, je zde nějaký předběžný audit, budou následovat rozpory, to se potáhne a bude se o tom diskutovat celou řadu měsíců,“ předeslal. Podle prvních náhledů, které má k dispozici, je přesvědčen, že české firmy čerpaly dotace v pořádku.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček po pondělním zasedání kabinetu avizoval, že reakci na předběžnou zprávu Komise budou psát úředníci jednotlivých resortů a uzavře ji Národní orgán pro koordinaci při ministerstvu pro místní rozvoj.

Ministr Karel Havlíček a jeho vládní kolega v čele resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO) současně zpochybnili některé části auditní zprávy, kterou zveřejnila média. Brabec prý bude také zvažovat právní kroky.

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy EK, který před víkendem zveřejnila média, má premiér na Agrofert dál vliv a současně má vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Andrej Babiš tvrdí, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Česká strana se bude moci ke zjištěním v návrhu auditní zprávy vyjádřit. EK podle toho může materiál ještě upravit. Na vyjádření má Česko dva měsíce. Česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat asi měsíc. Sněmovní opozice žádá, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.