Všichni jsme chtěli dát Němcům na frak, vzpomíná radista RAF

Události: Všichni jsme chtěli dát Němcům na frak, vzpomíná radista RAF (zdroj: ČT24)

Někdejší radista Tomáš Lom byl největší hvězdou tradičního dne vrtulníků – Helicopter Show – na letišti v Hradci Králové. Čtyřiadevadesátiletý muž je jedním z posledních žijících z 311. československé bombardovací perutě RAF.

Vrtulníkem se v Hradci Králové prý Tomáš Lom proletěl poprvé. Do vzduchu ale mířil už od chvíle, kdy s rodiči ještě jako kluk utekl před Hitlerem do Anglie. „Všichni jsme v té době toužili dát Němcům na frak,“ mluví po letech o tehdejším odhodlání. 

Než si mohl sám obléknout uniformu, byla válka v polovině a 311. československá bombardovací peruť, k níž nastoupil jako radista, vyrážela nad Atlantik. Nově s čtyřmotorovými bombardéry Liberator. „Hledali jsme ponorky nebo povrchové čluny,“ upřesňuje Lom.

Hrdina, který se neutopil

Konec druhého světového konfliktu strávil výcvikem na Bahamách. A paradoxně právě tam mu šlo o život nejvíc. Když přístroje poslaly jeho letadlo místo na Bermudy daleko nad oceán. Radista Lom byl jediný, kdo si špatného kurzu všiml. Kapitána přesvědčil na poslední chvíli. „Kdybych nebyl tak držkatý, tak jsem byl hrdina, který se utopil v bermudském trojúhelníku,“ poznamenává s nadsázkou.

Zatímco jeho rodina zůstala po válce v Anglii, on se vrátil, svlékl uniformu a vstoupil do komunistické strany. „Byl jsem trošku levičácky zaměřený. Chtěl jsem bojovat za spravedlnost pro všechny a viděl jsem, že v Anglii k tomu mají hodně daleko,“ vysvětlil. Říká, že donášet na kolegy odmítl – a o stranickou legitimaci v roce 1968 přišel.

V srpnu oslaví Tomáš Lom 95. narozeniny. Let helikoptérou na show v Hradci Králové byl prý pro tohoto válečného veterána splněným snem.