Litoměřice chtějí prodat všechny akcie nemocnice, jinak omezí péči

Litoměřické nemocnici hrozí omezení péče (zdroj: ČT24)

V litoměřické nemocnici hrozí omezování zdravotní péče, pokud se městu nepodaří najít strategického partnera. Chce proto ve veřejné soutěži nabídnout k prodeji 100 procent akcií společnosti Nemocnice Litoměřice a ve svém majetku si nechat pouze nemovitosti. V červnu chtějí radní předložit zastupitelům záměr prodeje akcií. Město už podle vedení radnice nemocnici nemůže dotovat.

Se záměrem města prodat akcie nesouhlasí zaměstnanci zdravotnického zařízení ani někteří obyvatelé Litoměřic a okolních obcí. Podepisují petice a připravují na 1. května pochod za nemocnici. Průvod vyjde v 10 hodin od nemocnice, kde chtějí organizátoři přečíst znění petice a nechat promluvit občany. Následně půjdou k litoměřické radnici.

Zaměstnanci se obávají, že nový vlastní zruší ztrátová oddělení, jako je dětské, porodnice, ortopedie, traumatologie nebo interna. „Nebudeme chtít partnera, který bude snižovat rozsah zdravotní péče,“ mírní obavy ředitel nemocnice a litoměřický radní Radek Lončák (ODS).

Podle zaměstnanců také nemocnice díky dobrému hospodaření dotace od města nepotřebuje. Vedení města to ale následně odmítlo. „Nemocnice dotace od města potřebuje, ačkoli hospodaří velmi dobře,“ uvedl Krejza. Podle místostarosty Václava Červína (Sport a Zdraví Litoměřice) je problém v tom, že městu pak chybějí peníze na další projekty.

Ročně pošle město zdravotnickému zařízení třetinu ze svých celkových volných prostředků, které činí 50 milionů. Rozpočet města je podle starosty Ladislava Chlupáče (ODS) 550 milionů korun ročně, rozpočet nemocnice pak 800 milionů korun.

Podpisy na podporu referenda

Primář rehabilitace a člen petičního výboru Zoran Nerandžič vyjádření vedení města odmítá. Prohlásil, že pokud potřebují dotace, potom vedení nemocnice zaměstnancům v minulosti lhalo, anebo neumí zařízení řídit. „Není problém vyhlásit krizový stav, nechť se provede kontrola a hledají se díry, kde se dají prostředky najít,“ uvedl Nerandžič.

Lékařka Lenka Klementová dodala, že koncem příštího týdne by měly být po právní stránce hotovy podpisové archy s požadavkem, aby se ve městě k otázce prodeje zdravotnického zařízení konalo referendum.

Město chce nemocnici nabídnout ve veřejné soutěži. Kritériem hodnocení bude podle Krejzy z 80 procent nabídnutá cena a z 20 procent rozvoj zařízení. „Chtěli bychom nemocnici prodat za vyšší cenu ze dvou zpracovávaných znaleckých posudků,“ řekl Krejza.

Zájemce o koupi se ale bude muset vypořádat i s rizikem, že bude muset vracet dotace na vybavení čerpané z evropských fondů IROP. Podle Lončáka jde o 24 milionů korun, které se už využily. Nyní se má čerpat dalších 84 milionů korun na přístrojové vybavení následné péče.