Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích loni překonal 85 tisíc. Polepšily si i sestry

Události: Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích přesáhl 85 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Jak vyplývá z nových čísel ministerstva zdravotnictví, která získala Česká televize, průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích loni přesáhl 85 tisíc korun. U sester je to zhruba 43 tisíc. Rychlý růst v posledních letech je pro šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) důležitým argumentem, proč už v příštím roce s výrazným navýšením nepočítá. Pro rok 2020 mluví maximálně o pěti procentech.

„Skutečně se ty platy objektivně zvýšily. Ta situace dnes není zdaleka tak špatná jako třeba před třemi, čtyřmi lety, a nemocnice naopak potřebují investovat už do svého rozvoje. Potřebují opravovat operační sály. Budeme se bavit asi o nějakém základním navýšení, možná do pěti procent,“ říká ministr zdravotnictví Vojtěch.

Zdravotnické odbory však takový plán kritizují. Stále považují platy lékařů a sester za nízké a požadují pro příští rok jejich růst o 10 procent. Tvrdí, že v českých nemocnicích chybí hlavně kvůli platovým podmínkám tři tisíce sester a víc než tisícovka lékařů.

Zaměstnanci navíc upozorňují, že vyšších výdělků, které se promítají do zmíněných průměrných příjmů, dosahují hlavně díky mnoha hodinám přesčasů.

Primář Martin Čihař šéfuje v pražské Nemocnici Na Bulovce oddělení péče o nedonošené a nemocné novorozence. Po 32 letech praxe pobírá základní plat bez přesčasů a odměn 56 tisíc hrubého. Mladému nastupujícímu lékaři může nabídnout tabulkový plat necelých 32 tisíc.

„To, o co nám jde a co může našemu zdravotnictví pomoct, jsou peníze pro mladé lékaře. A uvědomte si, že lékař, který je zde pět let, má tabulkový plat kolem 36 tisíc,“ říká primář Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Třeba v pražské Nemocnici Na Bulovce byl loni průměrný plat lékaře 75 tisíc korun hrubého. Základní plat ale tvořil jen polovinu této částky, druhou polovinu si lékaři vydělali díky službám, odměnám a přesčasům, upozornil redaktor ČT Petr Vašek.

„Pokud se platy dostávají do této úrovně, potom se jedná ovšem o dva pracovní úvazky – jednoznačně jde o velké množství přesčasových hodin,“ vysvětluje Čihař. 

Průměrný plat lékařů
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Polepšily si i zdravotní sestry

I díky přesčasům vzrostl loni průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích na 85 690 korun. To je o 15 procent vyšší částka než dva roky předtím. Zdravotní sestry, kterých je na mnoha odděleních a klinikách nedostatek, si pak ve státních nemocnicích během let 2016 až 2018 polepšily na téměř 43 tisíc. Tedy o 25 procent.

„Objektivně ze všech dat i z nezávislého Českého statistického úřadu vyplývá, že platy ve zdravotnictví v posledních letech rostou nejvíce ze všech segmentů ekonomiky. Už to není podhodnocený obor – býti zdravotní sestra nebo i lékař,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch.

Průměrný plat zdravotních sester
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

V krajských, soukromých a dalších nestátních nemocnicích jsou však mzdy výrazně nižší. U lékařů je rozdíl 8,5 tisíce, u sester pak 6,5 tisíce.

Odborům se nelíbí, že letos vzrostl základní plat zkušeného doktora jen o dvě procenta. A v příštím roce chtějí plošné zvýšení o desetinu. „Nic nestupňujeme, ale těch 10 procent považujeme za naprosté minimum, co ještě ekonomická situace rozhodně dovoluje,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Průměrný plat v nestátních nemocnicích
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Politici se v otázce nového zvyšování neshodnou

„Platy by měly být zvyšovány podle toho, jakou mají ti zdravotníci kvalifikaci, kvalitu. Rovné zvyšování platů, to je komunismus ,na entou‘,“ myslí si místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ODS Bohuslav Svoboda.

Část sněmovní opozice ale požadavky odborů podporuje. „Mělo by se přidat lékařům kolem deseti procent a u zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků by se to mělo pohybovat kolem sedmi procent,“ je přesvědčený místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

„Bohužel, nabídek na trhu práce je příliš velké množství na to, aby se do této těžké profese lidé hrnuli,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ČSSD a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Ministerstvo zdravotnictví chce, aby o zvýšení platů konkrétních lékařů a sester rozhodli šéfové nemocnic. Státní platové tabulky mají podle ministra Adama Vojtěcha růst jen minimálně, uvedl redaktor ČT Petr Vašek.