Hasičem roku se stal velitel stanice ve Dvoře Králové. Bodoval i hasičský zásah v pražském hotelu Eurostar

Ve Španělském sále Pražského hradu byli vyhlášeni vítězové 10. ročníku ankety Hasič roku. Trofej v podobě skleněné přilby se uděluje celkem v sedmi kategoriích: mimo jiné za zásah roku, kterým se stal vůbec nejtragičtější požár loňského roku – lednový požár pražského hotelu Eurostar David. Velitelem roku se stal David Kareš ze Záchranného útvaru a nejprestižnější kategorii ovládl Zdeněk Šedivka, velitel hasičské stanice ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku.

Hasič roku 2018 Zdeněk Šedivka pracuje u profesionálních hasičů 39 let. Nejprve působil jako výjezdový hasič, poté se stal velitelem družstva a postupně se propracoval na pozici velitele stanice.

„Svou osobností, která spojuje všechny potřebné vlastnosti, jako je odhodlanost, férovost, vytrvalost a smysl pro týmovou spolupráci, je skvělým vzorem pro další generace hasičů i sportovců,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Zdeněk Šedivka hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

„Je to nesmírně zavazující a povzbuzující do další práce. Ale strašně si toho vážím, protože všichni, co tady byli, si to zaslouží,“ komentoval ocenění Zdeněk Šedivka.

Velitel roku zasahoval u Trojské lávky, byl i v thajské jeskyni při záchraně chlapců

Ocenění velitel roku si odnesl David Kareš, který slouží u hasičského záchranného sboru 10 let, předtím byl v armádě. Pod jeho vedením se uskutečnila řada klíčových akcí. Například vytažení zřícené lávky v pražské Tróji. Už 4,5 roku také odstraňuje se svým útvarem následky po výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích. Podílí se tak na největším a nejdelším zásahu v dějinách Hasičského záchranného sboru v Česku.

Podle Davida Kareše musí být hasič hlavně obětavý a psychicky i fyzicky odolný (zdroj: ČT24)

„Určitě nikdy nezapomenu na povodně, což jsou jedny z největších a nejnáročnějších zásahů. Ať už to byly povodně v letech 2009, 2010, 2012,“ dodává oceněný hasič.

Ze zahraničních misí to byl zase převoz humanitární pomoci na Ukrajinu nebo vyprošťování lodi v Drážďanech. Loni ho ministr vnitra poslal s dalším českým kolegou na záchranu fotbalistů ze zatopené jeskyně v Thajsku. „Z mého pohledu velmi obtížné, bahno, ostré výběžky, úzký průchod.“

Právě nacházení řešení ve složitých situacích nebo vysoké pracovní nasazení jsou vlastnosti, které u něj oceňují ostatní. Podle Davida Kareše by měl být hasič hlavně obětavý. Měl by to být profesionál psychicky i fyzicky odolný. Měl by to být člověk schopný ovládat speciální stroje, techniku, postupy, to nejtěžší v místech, odkud jiní utíkají.

Zásahem roku se stalo hašení pražského hotelu Eurostar David

Za nejlepší zásah pak byl označen zákrok pražských hasičů při požáru pražského hotelu Eurostar David v Náplavní ulici. Hasiči tehdy z hořícího hotelu zachránili 40 zahraničních hostů. 120 profesionálů uhasilo oheň za jednačtyřicet minut.

I tak se ale tento požár zařadil mezi nejtragičtější od vzniku Česka. Přímo na místě zahynuli dva cizinci, další tři zemřeli později v nemocnici. Škody na majetku se vyšplhaly na 20 milionů.

Následné vyšetřování ukázalo, že se v hotelu nedodržovaly základní bezpečnostní předpisy. Nebyl zapnutý ani protipožární alarm, údajně proto, aby nerušil hosty.

Pražští hasiči za tento zákrok loni dostali i stříbrného „hasičského Oscara“, když skončili druzí v celosvětové soutěži Conrad Dietrich Magirus Award.

Druhé místo v kategorii zásah roku získali středočeští hasiči za uhašení požáru skladovací haly v Mochově loni v únoru. Třetí místo náleží hasičům z Libereckého kraje, a to za zvládnutí lesního požáru, který v létě ohrožoval horský hotel na Ještědu.