Polorozbořená vila z Vinohrad dostala šanci na záchranu. Podle statika je většina domu v pořádku

Načerno bouraná vila z Vinohrad dostala šanci na záchranu (zdroj: ČT24)

Poničenou vilu v památkové zóně na pražských Vinohradech zřejmě půjde zachránit. Podle posudku statika jsou dvě třetiny stavby v pořádku. Statik také nařídil provizorní zastřešení, které má být hotové do konce ledna. Památkáři i lidé ze sousedství chtějí usilovat o návrat domu do původní podoby: znamenalo by to mimo jiné dostavět zbouranou část, kterou stihl stavitel zbourat předtím, než nepovolenou demolici zastavily úřady.

Přestože z části vily zůstaly jen suť, prolomené trámy a obnažené cihly, zbytek budovy je podle nového posudku stabilní. „Statik nenařídil odstranění celé budovy, takže to, co tady je, by mohlo plnit funkci stavby. V jakém rozsahu, to ukáže další řízení,“ uvedla vedoucí stavebního odboru na Praze 10 Dana Rafflová.

V posudku také statik nařídil staviteli, co je nutné udělat, aby zkáza domu nepostupovala. „Je vidět, že došlo k další degeneraci zdiva: třeba uvolnění části atiky při jižní fasádě a uvolnění stropní konstrukce. Další stupeň proto bude zabezpečení vily proti povětrnostním vlivům. Čili provizorní zastřešení stavby,“ shrnula Rafflová. Tyto práce musí být hotové do konce ledna.

S majitelem i stavitelem už vedou úřady správní řízení a čeká se, jaký projekt nyní předloží. O osudu vily rozhodne také názor památkářů – ti mají od začátku jasno. „Není jiná možnost než maximum objektu zachovat a zbytek prostě obnovit,“ zdůraznil na začátku prosince vedoucí odboru památkové péče pražského pracoviště Národního památkového ústavu Jan Holeček.

Proti demolici vily byli od začátku i sousedé z památkově rondokubistické kolonie z dvacátých let. Také oni jsou pro obnovení stavby; vyzvali k tomu v petici, kterou ještě před koncem roku poslali dotčeným úřadům. Inspiraci berou i z příkladu obnovy domu na pražské Ořechovce.

  • Vila z roku 1921 v kolonii Svépomoc, jejímž autorem byl architek F. A. Libra, stojí na území pražské památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice. Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti AWM Bohemia CZ, která má sídlo v pražských Kbelích. V předmětu podnikání má provádění a odstraňování staveb a nakládání s nebezpečnými odpady.

Bude zbourání památky trestným činem?

Za lepší ochranu památek se hodlá zasadit starostka Prahy 10 a senátorka Renata Chmelová (VLASTA). Podle ní by se zbourání památky mělo považovat za trestný čin, podobně je tomu na Slovensku. „Máme podepsanou úmluvu o ochraně architektonického dědictví v Evropě, jsme povinni zajistit zákony tak, aby k takovým připadům nedocházelo,“ připomíná Chmelová.

Za bourání bez povolení dnes hrozí vlastníkovi nemovitosti až dvoumilionová pokuta. V minulosti ale v těchto případech padaly spíše částky v řádech statisíců. Zmiňovaná vila přitom byla před lety v nabídce realitní kanceláře na prodej za 79 milionů korun.