Krkonošský park bude nabízet „ekologické“ vánoční stromky. Odradit mají i zloděje s pilkou

Události v regionech: Vánoční stromky jsou v prodeji, ušetřit lze i smrčkem z Krkonoš (zdroj: ČT24)

Do Vánoc zbývají necelé čtyři týdny a vánoční stromky už se prodávají. Na výběr jsou jak od českých pěstitelů, tak dovezené ze zahraničí. A koupit se dají i stromky něčím zajímavé – třeba Krkonošský národní park bude ve Vrchlabí nabízet smrky s ekologickým certifikátem – za zvýhodněnou cenu. Někteří lidé si ale strom vyrazí jednoduše ukrást do lesa.

Na 150 smrčků, které by u cesty překážely rolbařům nebo nemají dobré podmínky k růstu, letos vytipují strážci Krkonošského národního parku. Zákazníci je pak koupí s certifikátem, že pochází z lesa pěstovaného ekologicky šetrným způsobem.

Krkonošské smrčky by se svým vzhledem většinou nevyrovnaly stromkům ze zahradnictví nebo zahraničních plantáží, lákají ale na výhodnější cenu. Zatímco ty krkonošské se dají koupit za 100 až 200 korun, komerční ceny smrků jsou až dvojnásobné. Borovice a jedle pak vyjdou ještě dráž.

Stromky s certifikátem budou v prodeji 19. prosince od 9 hodin ráno, a to ve Vrchlabí před budovou správy KRNAP. „Jednak to považujeme do jisté míry za reklamní akci toho, že krkonošské lesy jsou obhospodařované ekologicky a mají certifikace FSC, a zároveň je to taková prevence, aby lidi nemuseli chodit s pilkou do lesa krást,“ vysvětlil mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Ceny vánočních stromků v roce 2018
Zdroj: ČT24

Cesta s pilkou do lesa se nemusí vyplatit

Každoročně se ale najdou i tací, kteří vyrazí s pilkou do lesa „na vlastní pěst“ s vidinou pár ušetřených stovek. A třeba v městských lesích Hradec Králové už první takové pokusy odhalili.

„Občas tady někdo nějaký stromek uřízne, ale snažíme se to eliminovat a předcházet tomu. Ty lidi do toho lesa přicházejí po desátém prosinci, protože si myslí, že lesníci už v lese nejsou, a ono to je naopak,“ uvedl Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové.

Podle něj si zloději vybírají první tři patra stromu, která jsou nejrovnější, nejpěknější, nejkošatější. „To je to úplně nejhorší, co mohou udělat, uříznout strom v půlce,“ dodal. Při dopadení však zloděje kromě pokuty čeká i zabavení stromečku.