Lékaři Na Homolce provedli už 150. robotickou operaci srdce. Metoda je přesnější i šetrnější

Události ČT: Jubilejní robotická operace srdce v Nemocnici Na Homolce (zdroj: ČT24)

Lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce provedli v pátek jubilejní stopadesátou robotickou operaci srdce. Zákroky pomocí robota jsou šetrnější a pacienti se po nich rychleji zotaví. Operatéři mluví také o větší přesnosti. Důležité ale je, aby byl zákrok proveden včas.

Jaroslav Dvořák podstoupil operaci srdce teprve před měsícem, musel na ni kvůli nedomykavost mitrální chlopně, která umožňuje krvi proudit z levé síně do levé komory. Dnes by tomu ale jen těžko někdo věřil, protože se v těchto dnes pomalu vrací do práce.

Zákrok provedli lékaři miniinvazivně – tedy bez otevření celého hrudníku – a za pomocí robota. „Tam jde jenom o to, že mám nařízlé svaly, takže ty svaly musí srůst,“ řekl Dvořák s tím, že už bez problémů dokáže uzvednout i osmdesátikilovou desku.

Na operaci šel naštěstí Jaroslav Dvořák dřív, než začal mít příznaky, jako je například dušnost. Chlopeň proto ještě nebyla moc poškozená a šla dobře opravit.

 „Zákrok je určen hlavně pro pacienty, kteří jsou pracovně aktivní nebo se chtějí rychle vrátit do života. Ta miniinvazivní technika je pro ně výhodná v tom, že to pooperační hojení, péče i návrat do práce je mnohem rychlejší,“ vysvětlil primář Kardiochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Ivo Skalský.

Robot navíc umožňuje větší přesnost. „Ten nástroj má proti klasickému tu výhodu, že  se na konci může pohybovat všemi směry. Je to, jako byste přesunula chirurgovu ruku přímo k srdci. Nástroj dokáže simulovat pohyb ruky,“ vysvětlil kardiochirurg Štěpán Černý z Nemocnice Na Homolce. 

Zákrok je důležité provést včas

Stejně jako u Jaroslava Dvořáka i u ostatních pacientů je přitom důležité zákrok provést včas, a to než se rozvinou další příznaky. Pokud se tak stane, pacienti mají velkou šanci, že se úplně uzdraví. V opačném případě může dojít k rozšíření srdce, postižení další chlopně nebo vzniku závažných arytmií.