Výsledek voleb v USA může být „brzdou“ pro Trumpa, věří Petříček. Mluvčí Hradu píše o prohře „rozzuřených novinářů“

Většina, kterou získali během úterních voleb ve Spojených státech demokraté ve Sněmovně reprezentantů, může podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vyvážit kroky současné americké administrativy a zmírnit některé dopady politiky prezidenta Donalda Trumpa. Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy jsou volby nepochybně úspěchem republikánů, kteří udrželi většinu v Senátu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zase výsledek voleb označil za neúspěch „rozzuřených“ novinářů.

„Pro mne jako sociálního demokrata je velmi potěšující, že demokraté budou mít většinu ve Sněmovně, což by nám mělo umožnit zmírnit některé dopady Trumpovy politiky, například v oblasti mezinárodního obchodu a posílit také transatlantické vztahy,“ uvedl ministr Petříček (ČSSD).

Věří, že demokratická většina ve Sněmovně povede k vyvážení pozice americké administrativy například v tlaku na některé mezinárodní instituce. „Což Česká republika samozřejmě vítá,“ uzavřel s gratulací oběma stranám.

„Navzdory kontroverzím kolem Donalda Trumpa a snaze demokratů udělat z voleb hlavně hlasování o prezidentovi dokázali republikáni vyhrát v Senátu a v řadě států,“ uvedl Petr Fiala (ODS) na Twitteru. S ohledem na silné prosazování konzervativní agendy je podle Fialy výsledek republikánů pozoruhodný a slibný.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil na Twitteru výsledek voleb za neúspěch „rozzuřených novinářů“.

„Je nesmírně zábavné pozorovat prskající a rozzuřené novináře, kteří jsou v šoku z Trumpova úspěchu v Senátu. Už několik let stupňují antitrumpovskou kampaň a výsledky jsou velmi hubené. Lidé už prostě nejsou na nenávistné novináře zvědaví,“ řekl na Twitteru mluvčí Hradu.

Demokratická strana už získala podle propočtu agentury AP a televize CNN ve Sněmovně reprezentantů většinu křesel. V 435členném sboru jich obsadí nejméně 218. Republikáni obhájili většinu v Senátu. Ztráta většiny ve Sněmovně reprezentantů představuje pro prezidenta Trumpa pro zbývající dva roky ve funkci komplikaci.