iRozhlas.cz: Vyšetřování Čapího hnízda má skončit do konce roku. Policie má klíčové důkazy

Události: Policie má podle ČRo klíčové důkazy ke kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo má policie uzavřít do konce roku. Státní zástupce jí prodloužil původní termín, jímž byl konec září. Informoval o tom web iRozhlas.cz. Ten také na základě dokumentů policie a státního zastupitelství píše o údajných důkazech, ze kterých kriminalisté vycházejí. Jde například o zprávu banky, ekonomický posudek, e-mailovou komunikaci nebo svědectví lidí, kteří byli u stavby komplexu. Andrej Babiš podle dokumentů osobně kontroloval stavbu farmy, jednal jejím jménem a zaplatil za její akcie. Premiér přitom tvrdí, že s projektem v té době neměl nic společného, nyní odmítl případ komentovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé včetně Babišových příbuzných jsou v kauze stíhaní kvůli podezření z dotačního podvodu. Firma Farma Čapí hnízdo měla být účelově vyčleněna z holdingu Agrofert, aby vypadala jako malý podnik. Společnost díky tomu získala padesátimilionovou evropskou dotaci na stavbu luxusního komplexu. Premiér i Agrofert obvinění odmítají.

iRozhlas.cz nyní zveřejnil deset důkazů, které údajně policie při vyšetřování nashromáždila. Vychází z policejního usnesení o zahájení trestního stíhání a z usnesení státního zastupitelství, kterým se letos v květnu vypořádalo se stížnostmi 11 obviněných.

  • 1. interní zpráva banky HSBC;
    2. ekonomický posudek zadaný policií;
    3. výpovědi svědků;
    4. e-mailová korespondence týkající se webových stránek Čapího hnízda;
    5. výpis z Babišova účtu;
    6. dokumenty prokazující, že spolupracovnice Agrofertu se zajímala o podmínky dotace;
    7. materiály, podle nichž zemědělské dotace Farmy Čapí hnízdo řešil pracovník Agrofertu;
    8. dokumenty úřadů o angažmá firmy Imoba z holdingu Agrofert;
    9. spojení Farmy Čapí hnízdo s holdingem Agrofert přes společnost DZV Nova;
    10. posudky ukazující na zkreslené nebo zamlčené údaje v žádosti o dotaci.

Obvinění podle serveru vychází mimo jiné z interní zprávy britské banky HSBC, která poskytla Farmě Čapí hnízdo tři úvěry. Ze zprávy podle policie vyplývá, že banka měla za to, že za farmou stál Babiš a Agrofert. Policie se navíc domnívá, že bez Agrofertu by Farma Čapí hnízdo nikdy úvěr nedostala. Agrofert měl bance také potvrdit, že Čapí hnízdo hodlá používat pro firemní akce. HSBC nechtěla na informace reagovat.

O důkazech v kauze Čapí hnízdo mluvil redaktor webu iRozhlas.cz Ondřej Golis (zdroj: ČT24)

Farma vydělávala díky reklamě zadané Agrofertem

Druhým stěžejním důkazem v kauze je podle iRozhlas.cz posudek znaleckého ústavu Česká znalecká, který kriminalisté zadali loni v květnu. Analýza poukazuje na fakt, že většinu přípravných prací projektu dělala společnost Imoba patřící do koncernu Agrofert. Sama Farma Čapí hnízdo pak pouze stavěla.

Analýza také údajně zjistila, že provoz Čapího hnízda vydělával prakticky jen díky reklamě, kterou si zadával Agrofert. Bez ní by farma nedokázala ani zaplatit zaměstnance, natož splácet bance stamilionový úvěr.

Zástupce České znalecké se s odkazem na mlčenlivost odmítl o posudku bavit. Obhajoba ve svých stížnostech na posudek zaútočila a přinesla vlastní. Právě odlišné posudky jsou jedním z důvodů, proč se uzavření vyšetřování odkládá až na konec roku.

Babiš osobně na stavbě

Mezi klíčové důkazy mají patřit i výpovědi svědků, podle kterých se Babiš opakovaně objevoval na stavbě areálu. Od února 2008 přitom Agrofert ani Babiš oficiálně neměli s Farmou Čapí hnízdo nic společného.

Muž, který měl dohlížet na inženýrské činnosti, měl policii například říct, že se účastnil i kontrolních dnů, kde vystupoval za investora.

Propojení Babiše s Farmou Čapí hnízdo mají dokládat i e-maily, ve kterých Babiš řešil marketingovou komunikaci farmy. Detektivové také měli dohledat spojení domény capihnizdo.cz s koncernem Agrofert: „Bylo zjištěno, že objednatelem a držitelem této domény je společnost Agrofert, a to již od 27. prosince 2007. Společnost Agrofert pravidelně hradila provoz této domény, přičemž služby jsou uhrazeny až do 26. prosince 2017.“

Farmu Čapí hnízdo s Agrofertem a Babišem spojují podle serveru i materiály Státního zemědělského intervenčního fondu. Ukazují, že Farma Čapí hnízdo získala milionové zemědělské dotace. „Celkem bylo na dotacích v průběhu let 2009 až 2013 vyplaceno více než dva miliony korun. Kontaktní osobou pro účely žádostí o dotaci byl pracovník Agrofertu,“ stojí v obvinění.

Žádost o stavební povolení podala Imoba

Farma Čapí hnízdo přešla v roce 2014 pod společnost Imoba, která spravuje majetek Agrofertu. Podle policie se ale Imoba do dění kolem Čapího hnízda zapojovala mnohem dříve. Původně měla pro Babiše postavit rodinnou farmu, když ale projekt nabobtnal, ze stavební části se stáhla. Podle obvinění ovšem pouze na oko.

Na katastrálním úřadu měli kriminalisté zjistit, že Imoba získala zchátralé budovy na místě, kde se dnes farma nachází, a v letech 2007 až 2009 skupovala pozemky kolem. „Tyto nemovitosti poskytla jako zástavu za úvěry ve výši 375 milionů korun čerpané společností Farma Čapí hnízdo poskytnuté společností HSBC Bank,“ uvádí policie.

6. února 2008 také podle serveru iRozhlas.cz podala žádost o stavební povolení, jednala i s obecním úřadem ve Voticích, pod který areál spadá. Obvinění pracuje i s informací, že projekční kancelář Imobě posílala faktury za práci na Čapím hnízdě. Dělo se tak v době, kdy s Čapím hnízdem neměli oficiálně Babiš ani jeho firmy co do činění.

„Čapí hnízdo rozhodně nebudu komentovat,“ řekl Babiš České televizi. Také holding Agrofert kvůli probíhajícímu vyšetřování odmítl případ komentovat. Trvá ale na tom, že vše proběhlo podle zákona.