S opravdovými hrdiny dostali vyznamenání také lidé z klubu podporovatelů prezidenta, míní předseda Pirátů Bartoš

Interview ČT24: Předseda Pirátů Ivan Bartoš ke státním vyznamenáním (zdroj: ČT24)

Je to divný výběr, zhodnotil předseda Pirátů a poslanec Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24  seznam osobností, které v neděli vyznamenal Miloš Zeman. Nejvíc jej přitom mrzí, že zároveň s opravdovými hrdiny dostali vyznamenání také lidé z „klubu podporovatelů prezidenta“.  Levicového básníka Karla Sýse podle Bartoše Piráti na medaili doporučili omylem. Oceněný by byl ale nehledě na hlasování sněmovny – prezident si totiž vyznamenává, koho chce, domnívá se Bartoš.

V neděli prezident Miloš Zeman u příležitosti stého výročí založení Československa vyznamenal celkem 41 osobností. 

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše na výběru vyznamenaných nejvíc mrzí, že spolu s opravdovými hrdiny – jako jsou například legionáři nebo generálové – dostali ocenění také lidé, které lze označit jako „klub podporovatelů prezidenta“. 

V té souvislosti Bartoš jmenoval již dříve vyznamenaného Daniela Hůlku nebo Helenu Vondráčkovou. „Teď se pokračovalo. Byl tam pan Krampol, byl tam Michal David. Je to takový divný výběr,“ uvedl Bartoš s tím, že nejproblematičtější vyznamenanou osobností byl podle něj slovenský podnikatel Pavol Krúpa

Vůči ocenění Krúpy měl přitom podle předsedy Pirátů výhrady i premiér Andrej Babiš (ANO), jehož spolupodpis je pro udělení státního vyznamenání nezbytný. „Role premiéra v té kontrasignaci je pouze formální,“ domnívá se Bartoš. Prezident si podle něj vždy vyznamená, koho chce. 

Bartoš nesouhlasí také například s oceněním novinářky Jany Lorencové, která podle něj šíří na internetu takzvané fake news.

Politické názory by se při udělování státních vyznamenání podle Bartoše měly reflektovat. „Já si myslím, že by to mělo hrát roli,“ uvedl. „Bohužel jsou tady politické strany, jejichž boj je všechno jiné než boj za liberální demokracii,“ řekl. 

Ocenění si tak nezaslouží komunisté, domnívá se Bartoš. „Nemyslím, že zrovna příznivci komunistické strany, a i třeba nějací umělci doby socialismu, i přes to, že byli masivně oblíbení a lidé si jejich písničky pouští, by si zasloužili nějaké uznání v kontrastu s tím, že státní vyznamenání dostávají lidé za vědu nebo za významné sportovní výkony,“ dodal.

Bartoš: Nominace Sýse nestála a nepadala s hlasem Pirátů

Miloš Zeman čelí kritice mimo jiné i za vyznamenání levicového básníka Karla Sýse. Na ocenění jej přitom letos na jaře doporučili také někteří pirátští poslanci. Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24 zdůraznil, že se tak stalo omylem. „Došlo tam k předřazení bodu, kde se o tom hlasovalo jmenně, a my jsme omylem ten hlas panu Sýsovi dali. Nicméně jeho nominace nestála a nepadala s hlasem Pirátů,“ uvedl.  

Kvůli tomuto nedopatření podle Bartoše Piráti přijali opatření. „Ve věcech jmenných tohoto typu důkladně procházíme veškeré navrhované osoby,“ uvedl.