Filip pokračuje dál ve vedení strany. Ta se musí proměnit programově i organizačně, plánuje předseda

Události: Vojtěch Filip dál povede KSČM (zdroj: ČT24)

Komunistická strana se v příštích letech zaměří na aktualizaci svého dlouhodobého programu. Po sobotním jednání ústředního výboru KSČM to uvedl předseda strany Vojtěch Filip. Strana tak bude reagovat na klesající výsledky ve volbách. Filip kvůli poslednímu neúspěchu strany v senátních a komunálních volbách čelil kritice i několika výzvám, aby rezignoval. To odmítl a pro jeho odvolání nakonec v sobotu nesehnali kritici dostatek hlasů.

Komunisté plánují v příštích měsících a letech projednat změny ve svém dlouhodobém programu i v organizační struktuře strany. „Organizačně musíme být flexibilnější. Dále se soustředíme na náš program, ten dlouhodobý máme od roku 1992 a logicky v něm nemůžeme reagovat třeba na naše členství v Evropské unii. To se musí změnit,“ plánuje předseda komunistů Filip.

Jediný program komunistů je dodnes vzpomínání na dobu před rokem 1989. Ale negenerují témata, která by byla zajímává pro novou generaci. Je to nostalgický klub, jemuž vymírají členové i voliči. Stejně jako ČSSD chybí i KSČM vnitřní diskuse, různé proudy. Alternativou pragmatika Filipa je stalinista Skála, zcela chybí liberální proud.
Lukáš Valeš

Podle něj by se o změně dlouhodobého programu mělo jednat napříč stranou v průběhu příštího roku a v roce 2020 by změnu mohl schválit stranický sjezd. Poprvé by se tak nový program strany mohl promítnout do toho, co komunisté voličům nabídnou za dva roky v krajských a senátních volbách. 

Nebude k tomu potřeba svolat mimořádný sjezd, dodal Filip. Pro jeho konání se v sobotu vyjádřilo jen 11 členů ústředního výboru. 

Komunisté ve volbách přišli o své zastoupení v Senátu a ztratili 1200 obecních křesel. Filip přiznal, že výsledek voleb je zklamání. Podle něj ale za výsledek nesou odpovědnost funkcionáři na všech úrovních. Upozornil také na to, že ve srovnání s dalšími stranami mají komunisté stále relevantní počet mandátů na komunální úrovni a že typu voleb musí mimo jiné přizpůsobit kampaně.

Politologové Lukáš Valeš a Kamil Švec o stavu české levice (zdroj: ČT24)

Filip v čele strany pokračuje

Ústřední výbor KSČM v sobotu nejednal o možnosti odvolání předsedy strany Filipa. Pro tento bod v programu jednání se nevyjádřilo dost členů.

K nejhlasitějším Filipovým vyzyvatelům patří bývalý místopředseda strany Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart uvnitř KSČM. Její činnost je ale podle rozhodnutí pátečního výkonného výboru strany v rozporu se stanovami a KSČM poškozuje. Také ústřední výbor vyslovil v sobotu zásadní nesouhlas s platformou.

Tisková konference po jednání KSČM (zdroj: ČT24)

Právě Skála hovořil o tom, že mělo vedení strany odstoupit. „Jsem šokován. Když někdo stojí v čele strany, prohraje čtyři volby po sobě a každý ten další výsledek je horší ještě než ten předchozí, tak nerozumím tomu, proč není uvolněn prostor k zásadní změně,“ prohlásil dříve Skála. Není ale členem užšího vedení strany a sobotního sjezdu ústředního výboru se tak neúčastnil. 

Ústřední výbor se schází obvykle jednou za čtvrt roku. K jeho svolání se rozhodli členové vedení podle mluvčí Heleny Grofové kvůli obavám z toho, že by na řádném zasedání výboru v prosinci bylo hodnocení voleb časově náročné a nezbylo by dost času na to probrat přípravu na evropské volby v květnu příštího roku. 

Šéf komunistů neměl v plánu žádat spolustraníky o důvěru, jak to měl v úmyslu předseda ČSSD Jan Hamáček na souběžném jednání sociální demokracie v Hradci Králové.